Darbības vārdu semantikas skaidrojums latviešu literārās valodas vārdnīcās - Jērāne, Santa (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba tēma – „Darbības vārdu semantikas skaidrojums latviešu literārās valodas vārdnīcās”. Darbā analizēti darbības vārdu skaidrojumi trīs latviešu valodas vārdnīcās – „Latviešu literārās valodas vārdnīcā” (1972−1996), „Latviešu valodas vārdnīcā” (1987) un „Mūsdienu latviešu valodas vārdnīcas” darba versijā. Galvenā uzmanība pievērsta „Mūsdienu latviešu valodas vārdnīcai”. Darbības vārdu skaidrojumi apskatīti pa vārdnīcas laukiem, atsevišķi aprakstot fonētiskās, morfoloģiskās un morfēmiskās, sintaktiskās, semantiskās, stilistiskās informācijas lauku un ilustrāciju lauku. Darba mērķis – analizēt problēmas, kas saistītas ar darbības vārdu iekļaušanu vārdnīcās − gramatisko kategoriju interpretāciju un semantikas skaidrojumu. Atslēgvārdi: leksikogrāfija, darbības vārds, semantika, vārdnīcas, latviešu valodas vārdnīca.

Theme of thesis – „Explanation of Verb Semantics in Latvian Standard Language Dictionaries”. The thesis explores explanation of verbs in three Latvian Language dictionaries – in „Latvian Standart Language Dictionary” (Latviešu literārās valodas vārdnīca, 1972–1996), „Latvian Language Dictionary” (Latviešu valodas vārdnīca, 1987) and „Dictionary of Contemporary Latvian Language” (Mūsdienu latviešu valodas vārdnīca). The main subject of analysis is „Dictionary of Contemporary Latvian Language”. Verbs are analyzed by dictionaty fields, separately looking at the field of phonetics, morphology and morphemics, syntax, semantics, stilistic and illustrative field. The principle aim of the thesis is to analyse issues related to inclusion of verbs in dictionaries, interpretation of grammatical categories and semantic explanation. Key words: lexicography, verb, semantics, dictionaries, Latvian language dictionary.
Explanation of Verb Semantics in Latvian Standard Language Dictionaries
Keywords: Filoloģija