LIELĀS PERGAMENTSĒNES PHLEBIOPSIS GIGANTEA (FR.) JÜL. IZOLĀTU ATTĪSTĪBA PARASTĀS EGLES PICEA ABIES (L.) KOKSNĒ - Bēča, Arta (Latvijas Universitāte, 2022)
Skujkoku mežos Eiropas savienībā, tai skaitā Latvijā, būtiskus zaudējumus izraisa sakņu piepes Heterobasidion spp. izraisošā sakņu un stumbra trupe. Šīs sēnes antagonists lielā pergamentsēne (Phlebiopsis gigantea (Fr.) Jülich.) tiek izmantota svaigu celmu apstrādei, lai ierobežotu sakņu piepes infekciju un tās izplatību. Tiek izmantotas dažādas lielās pergamentsēnes oīdiju suspensijas, taču ilgtermiņā izmantojot preparātus, kuru sastāvā ir viens sēnes izolāts, var tikt ietekmēta celmu kolonizējošo sēņu daudzveidība. Pierādīts, ka vietējās izcelsmes P. gigantea izolāti ir efektīvāki Heterobasidion spp. infekcijas ierobežošanā kā Somijā izstrādātais bioloģiskais preparāts Rotstop. Pētījuma mērķis ir noskaidrot Phlebiopsis gigantea atsevišķu izolātu un dažādu izolātu suspensiju maisījumu efektivitāti pret Heterobasidion spp. infekciju, kā arī lielas pergamentsēnes micēlija attīstības dinamiku egles koksnē. Pētījumi veikti laboratorijas un lauka apstākļos. Izmantoti četri vietējas izcelsmes P. gigantea izolāti un izolātu maisījumi. Kontrolei izmantots Somijā ražots bioloģiskais preparāts Rotstop. Secināts, ka Latvijas izcelsmes P. gigantea izolāts PG 182 uzrādījis labāko augšanas dinamiku un efektivitāti pret Heterobasidion spp. infekciju, salīdzinot gan ar bioloģisko preparātu Rotstop, gan izolātu maisījumiem. Lauka apstākļu eksperimentā dažādu P. gigantea izolātu maisījumu aizņemtie laukumi ir mazāki kā laboratorijas pētījumos, kā arī konstatēta būtiska korelācija starp P. gigantea aizņemto laukumu trīs cm dziļumā un efektivitāti pret Heterobasidion spp.

Coniferous forests in European Union, including Latvia, suffer from significant losses caused by butt rot Heterobasidion spp. Phlebiopsis gigantea (Fr.) Jülich is used in freshly cut coniferous stumps to limit the infection and spread of butt rot. A variety of P. gigantea ooidia suspensions are used, but in long term, the use of preparations containing one fungal isolate may affect the diversity of stump-colonizing fungi. It has been demonstrated that local P. gigantea isolates are more effective in limiting Heterobasidion spp. infection, compared to Finnish-made biological treatment Rotstop. The aim of this study is to analyze the efficacy of individual P. gigantea isolates, as well as mixtures of various isolates against Heterobasidion spp. infection, as well as the development of P. gigantea mycelium in spruce wood. A field and a laboratory experiment has been performed, where four isolates and isolate mixtures of local origin P. gigantea have been used, as well as biological control treatment Rotstop. It has been concluded that Latvian origin P. gigantea isolate PG 182 showed the best growth dynamics and efficacy against Heterobasidion spp. compared to both – biological treatment Rotstop as well as P. gigantea isolate mixtures. Field experiment shows a significant correlation between the area occupied by P. gigantea isolates in three cm and the efficacy against Heterobasidion spp
PHLEBIOPSIS GIGANTEA (FR.) JÜL. ISOLATE DEVELOPMENT IN NORWAY SPRUCE PICEA ABIES (L.) WOOD
Keywords: Bioloģija; Phlebiopsis gigantea; Heterobasidion spp.; izolātu maisījumi; Rotstop; egle