Krūts vēža pieredze sieviešu slimības stāstos - Puķīte, Paula Estere (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā „Krūts vēža pieredze sieviešu slimības stāstos” pētīti sieviešu slimības naratīvu veidojošie aspekti krūts vēža gadījumā. Pētījumā iekļauti piecu sieviešu – vēža izdzīvotāju krūts vēža pieredzes stāsti. Pētījums balstīts uz Artura Franka teoriju, ka slimības naratīvs piešķir balsi slimajam ķermenim. Pētījums atklāj, ka slimības stāsta veidošanai ir terapeitiska nozīme atveseļošanās procesā un stāsts palīdz veidot attiecības ar apkārtējo pasauli un izprast sevi. Tas, kāda pieredze slimības laikā ir bijusi ar ārstējošajiem, tuviniekiem un sabiedrību, ir galvenie naratīvu veidojošie aspekti. Ja ir bijušas labas attiecības ar ārstējošajiem un ārstēšana noritējusi bez īpašām komplikācijām, ir saņemts pietiekami daudz atbalsta no tuviniekiem un sabiedrība nav pārmetusi slimību, tad ir vieglāk pieņemt slimības pieredzi, sadzīvot ar slimības sekām un dalīties ar savu pieredzi, tādā veidā palīdzot un iedvesmojot citus.

Bachelor’s thesis “Experience of Breast Cancer in Women’s Illness Narratives” concentrates on aspects that construct illness narratives in the case of breast cancer. This thesis consists of five women’s – breast cancer survivors illness narratives. The theoretical part is based on Arthur Frank’s argument that ill person who turns illness into narrative gives its body voice. Research shows that narrative has therapeutic influence in the process of rehabilitation and that narrative helps define self-identity and relationship with the world. Experience with medical experts, close ones and society while being ill is the main aspects in constructing illness narrative. If the relationship with medical staff is stimulating, rehabilitation gone well, individual has been supported enough, society was not judgemental about illness, it is a lot easier for individual to live on with the condition, except consequences of cancer and share experience that inspires others.
Experience of Brest Cancer in Women’s Illness Narratives
Keywords: Antropoloģija; krūts vēzis; slimība; naratīvs; ķermenis; pieredze