Atteikums reģistrēt Rīgas Pastafariānisma draudzi reliģisko organizāciju reģistrā kā Eiropas Cilvēktiesību konvencijas pārkāpums: domu un pārliecības brīvības nošķiršana no reliģijas brīvības - Lazda, Roberts (Latvijas Universitāte, 2017)
Domu, pārliecības un reliģijas brīvība, kas nostiprināta Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 9.pantā, ir viena no demokrātiskas sabiedrības pamatiem, un atteikums reģistrēt Rīgas Pastafariānisma draudzi reliģisko organizāciju reģistrā var novest pie šo brīvību pārkāpuma. Darba mērķis ir izpētīt, kādu Konvencijas 9.panta aizsardzību bauda Rīgas Pastafariānisma draudze un pastafariānisms kopumā un kādas ir domu un pārliecības brīvību nošķiršanas no reliģijas brīvības tiesiskās un praktiskās sekas. Pētījuma ietvaros tiek noskaidrots, kādi ir valsts pienākumi attiecībā pret Rīgas Pastafariānisma draudzi pārliecības un reliģijas brīvības ietvaros. Darba rezultātā autors secina, ka atteikums reģistrēt Rīgas Pastafariānisma draudzi reliģisko organizāciju reģistrā satur risku pārkāpt Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 9.pantu, un sniedz iespējamus risinājumus šī jautājuma atrisināšanai.

Freedom of thought, conscience and religion, enshrined in Article 9 of the European Convention on Human Rights, is fundamental in a democratic society, and refusal of registration of Riga Pastafarianism congregation in the register of religious organisations may lead to a violation of these freedoms. Purpose of this paper is to ascertain, what kind of protection does pastafarianism enjoy under Article 9 of the Convention and what are legal and practical consequences by distinguishing freedom of thought and conscience and freedom of religion. This research determines states duties against Riga Pastafarianism congregation within the scope of freedom of conscience and freedom of religion. In the result of the research the author concludes that refusal of registration of Riga Pastafarianism congregation in the register of religious organisations contains a risk to violate Article 9 of the European Convention on Human Rights and provides potential solutions to solve this issue.
Refusal of the registration of the Riga Pastafarianism congregation in the register of religious organisations as a violation of the European Convention on Human Rights: distinguishing freedom of thought and conscience from freedom of religion.
Keywords: Juridiskā zinātne; Domu un pārliecības brīvība; reliģijas brīvība; Eiropas Cilvēktiesību konvencija; pastafariānisms; Lidojošā Makaronu Monstra baznīca