Neverbālās komunikācijas pielietojums geriatrisku pacientu aprūpē - Asare, Laine (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba ietvaros “Neverbālās komunikācijas pielietojums geriatrisku pacientu aprūpē” tika veikts pētījums, ar mērķi izpētīt neverbālās komunikācijas pielietojumu geriatrisku pacientu aprūpē. Neverbālā komunikācija geriatrisku pacientu aprūpē dažādos pētījumos tiek atzīta par ļoti būtisku, lai veidotu savstarpēju uzticību un panāktu sadarbību ar aprūpes personām. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, tika izvirzīts pētījuma jautājums: Kāds ir neverbālās komunikācijas pielietojums māsām veicot geriatrisku pacientu aprūpi? Pētījuma metode ir kvalitatīvs neeksperimentāls pētījums, izmantojot autores veidotus novērošanas protokolus. Pētījuma norise no 2023. gada 30. marta līdz 2023. gada 26. aprīlim. Darbs sastāv no anotācijas, satura, ievada, 4 nodaļām, 2 apakšnodaļām, secinājumiem, 45 lapaspusēm, 32 tabulām, 3 pielikumiem. Tika izmantoti 35 literatūras avoti. Pētījuma teorētiskās daļas analīzē tiek aprakstīta neverbālā komunikācija geriatrijā, neverbālās komunikācijas barjeras un nozīmīgums māsu profesijā. Teorijas otrajā daļā tiek aprakstīta Virdžīnijas Hendersones (Virginia Henderson) aprūpes teorija. Pēc iegūtajiem rezultātiem tika secināts, ka novērotās māsas bieži pielietoja tādu sejas mīmiku kā smaidu, kā arī nodrošināja acu kontaktu lielākajā daļā gadījumu visas komunikācijas laikā. Tika secināts, ka tādas sejas mīmikas kā pieres raukšana un acu žmiegšana tika pielietotas gadījumos, kad māsai vairāk bija nepieciešams koncentrēties aprūpes laikā vai arī reizēs, kad māsa cieta aprūpes laikā no galvas sāpēm. Savukārt māsas balss skaļumu biežākais ietekmējošais faktors bija pacienta vājdzirdība vai māsai sāpošs kakls.

In Bachelor’s paper “Nonverbal communication use in geriatric patient care”, a research was done in order to find out the use of no-verbal communication in the care of geriatric patients. Non-verbal communication in the care of geriatric patient care in various studies is recognized as very important to build mutual trust and achieve cooperation with medical practitioner. In order to achieve the goal of the research, the research question was raised: What is the use of non-verbal communication for nurses when caring for geriatric patients? The research method is a qualitative non-experimental study using observation protocols created by the author. The observation of the study is from March 30, 2023 to April 26, 2023. The work consists of an annotation, content, introduction, 4 chapters, 2 subchapters, conclusion, 45 pages, 32 tables, 3 appendices. 35 literature sources were used. In the research theory is described non-verbal communication in geriatric care, non-verbal communication barriers and importance in the nursing profession. The second part of the theory describes Virginia Henderson’s nursing theory. According to the obtained results, it was concluded that the observed nurses often used facial expressions such as smiling, and also ensured eye contact in most cases during the entire communication. It was also concluded that facial expressions such as frowning and winking were used when the nurse needed to concentrate more during patient care or when the nurse suffered from headaches during patient care. The most frequent factor affecting the volume of the nurse’s voice was the patient’s hearing loss or the nurse’s sore throat.
Nonverbal communication use in geriatric patient care
Keywords: Medicīna; neverbālā komunikācija; neverbālā komunikācija geriatrijā; V.Hendersones māszinības teorija; V. Henderson’s theory of nursing