Ēšanas traucējumu pazīmes, attieksme pret lieko svaru un ķermeņa tēla uztvere veģetāriešiem - Priedīte, Laura (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba mērķis ir noteikt kādas ir saistības un atšķirības ēšanas traucējumu pazīmēm attieksmē pret lieko svaru un ķermeņa tēla uztveri gaļas ēdājiem un veģetāriešiem. Pētījumā piedalījās 205 respondenti vecumā no 18-76 gadiem. Respondenti sastāv no divām izlasēm. Pirmājā ietilpst cilvēki, kuri ir gaļas ēdāji, bet otrā, cilvēki, kuri ir veģetārieši. Pētījuma izlases veidoja 127 gaļas ēdāji un 78 veģetārieši. 85 no dalībniekiem ir vīrieši un 120 ir sievietes. Pētījumā ir iekļautas trīs aptaujas. Tika izmantota aptauja par attieksmi pret ēšanu, lai mērītu ēšanas traucējumu pazīmes. Lai mērītu rezultātus attieksmē pret lieko svaru, tika izmantota anti-tukluma attieksmju, bet ķermeņa tēlam tika izmantota ķermeņa tēla (formas) aptauja. No pētījuma rezultātiem tiek secināts, ka nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp ēšanas traucējumu pazīmēm, attieksmi pret lieko svaru ķermeņa tēla uztveri starp gaļas ēdājiem un veģetāriešiem. Kā arī statistiski nozīmīgas atšķirības netika novērotas arī vīriešu un sieviešu grupā. Rezultāti norāda, ka gaļas ēdāju grupā ķermeņa tēla uztvere statistiski nozīmīgi paredz 38% no ēšanas traucējumu pazīmēm un dietēšanās rādītājiem, bet veģetāriešu grupā ķermeņa tēla uztvere nozīmīgi paredz 26% no ēšanas traucējumu pazīmēm un dietēšanās rādītājiem. Tāpat arī rezultāti skaidro, ka gaļas ēdāju grupā izvairīšanās no ēšanas statistiski nozīmīgi paredz 12% no attieksmes pret lieko svaru un nepatiku pret tukliem indivīdiem rādītājiem, toties veģetāriešiem izvairīšanās no ēšanas nozīmīgi paredz 36% no attieksmes pret tukliem indivīdiem un vispārēju nepatiku pret tukliem indivīdiem. Atslēgas vārdi: ēšanas traucējumu pazīmes, attieksme pret lieko svaru, ķermeņa tēla uztvere

The main goal of thesis is to determine whenever there are relationships and differences between eating disorder symptoms, attitude towards excess weight and body-image in meat-eaters and vegetarians. The study included 205 respondents aged from 18-76 years. Respondents consist of two groups-the first is meat-eater group, the secong one is vegetarian. The study sample consists of 127 meat-eaters and 78 vegetarians, 85 of them are men and 120 are women. The study icludes three surveys. Eating Attitude Test/EAT-40 was used to measure eating disorder symptoms. Antifat Attitudes Scale was used to measure results in attitude towards excess weight, but Body Shape Questionnaire was used to measure body-image results. Based on results, there is no statistically significant difference between eating disorder symptoms and body- image between meat-eaters and vegetarians. Also there was no statistically significant differences among genders. Results show that body image perception predic 38% of eating disorder symptoms in meat-eater group, but body image perception predict 26% of eating disorder simptoms and dieting in vegetarian group. Similarly, the results explain that avoidance of eating statistically significant predict 12% of attitude towards excess weight and prejudice of overweight individuals. In vegetarian group food avoidance predict 36% of attitude towards people with excess weight and negative attitude towards people with excess weight. Keywords: eating disorder symptoms, attitude towards excess weight, body-image perception
Characteristics of eating disorders, attitude towards excess weight and perception of body image in vegetarians
Keywords: Psiholoģija; Ēšanas traucējumu pazīmes; Attieksme pret lieko svaru; Ķermeņa tēla uztvere; Eating disorder symptoms; Attitude towards excess weight