Tomes salas ainavas vēsture un vietu biogrāfijas - Kuriņa, Zanda (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā ir aplūkota teritorija Daugavas kreisajā krastā – Tomes sala. Tomes sala apskatīta no vispārīgā ģeogrāfiskā un ainavu teorijas skatījuma. Šodien redzamā ainava ir veidojusies dabas un cilvēka mijiedarbībā, līdz ar gadiem dabas ainavai pārveidojoties par kultūrainavu. 20.gs pieaugot cilvēku radīto artefaktu nozīmei - ierobežojot dabas procesus – plūdus un upju tecējumu - spēja krasi mainīt cilvēku dzīves, mainot ne tikai iekšējās sajūtas, bet arī aizstājot vienu ainavu ar pavisam citu. Tomes salas ainavas telpisko struktūru izmaiņas vēstures gaitā parāda dabas varenību pār cilvēku, pirms Ķeguma un Rīgas HES izveides. Darbā izmantotas divas ainavu pētniecības pieejas – biogrāfijas un ainavu lasīšanas, caur kurām tiek atklāta Tomes salas ainavas veidošanās līdz šodien redzamajai kultūrainavai. Ainavu lasīšanas pieeja dod iespēju apskatīt Tomes salas vietu attīstību lielmēroga notikumu ietekmē, tiem atspoguļojoties lokāli caur pēctecīgumu ainavā. Izmantojot ainavu biogrāfijas pieeju novērtēts, kā globāli notikumi ietekmē cilvēku dzīvi, izvērtējot ainavu no cilvēka redzes punkta. Atslēgas vārdi: Ainavu biogrāfija, ainavu vēsture, Tomes sala

The bachelor is focused on territory at left blank of The River Daugava – Tome Island. Tome Island is researched trough geographical and landscape theory view. Today landscape of Tome Island, where made by people and nature cooperation, after periods nature torn into cultural landscape. In 20 century man made artifacts there hold down (bring under control) nature process – flood and river flow, these things fast change people life, changing not only inside fillings, but as well replace one landscape with completely other. Tome Island places dimensional structure threw the historical periods shows landscape before Keguma and Riga HPP foundation, when nature force over people was bigger. Research depends on landscape reading and landscape biography approach. Landscape reading approach gives opportunity in field see historical periods left things, to solve landscape historical change story - things what happened here. Landscape biography approach shows native people praxes and adoption on changing circumstances on Tome Island. Biographical approach gives us opportunity see landscape threw inside view, not only from detacher observers. Key words: landscape biography, landscape history, Tome Island
Landscape history and place biographies of Tome Island
Keywords: Ģeogrāfija