Grafiskie izteiksmes līdzekļi spēļu kāršu dizainā - Misiņš, Dainis (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarba autors: Dainis Misiņš Diplomdarba tēma: Grafiskie izteiksmes līdzekļi spēļu kāršu dizainā Dizaina produkts: Spēļu kāršu izveide Diplomdarba apjoms: 61 lapaspuses, 26 attēli Informācijas avotu skaits: 22 Diplomdarbs sastāv no ievada, 4 daļām, secinājumiem, 4 pielikumiem Diplomdarba mērķis: Izpētīt spēļu kāršu dizaina paraugus un rast veiksmīga dizaina risinājuma formulu, kas balstās uz konkrētiem spēļu kāršu dizaina izveides nosacījumiem, kompozīcijas risinājumiem, kas ļaus izstrādāt veiksmīgu spēļu kāršu dizainu. Teorētiskajā daļā aprakstīta: spēļu kāršu vēsture un to izgatavošanas attīstība, dažādi grafiskie izteiksmes līdzekļi, latviešu mitoloģisko tēlu raksturojums un latviešu ornamentu izmantošanas principi, spēļu kāršu izgatavošanai nepieciešamo materiāli. Pētnieciskajā daļā tiek analizēti dažādu valstu spēļu kāršu dizaina paraugi, kuri aprakstīti pēc izvirzītiem kritērijiem un raksturlielumiem. Radošajā daļā aprakstīts izveidotā spēļu kāršu dizaina darba gaitas process. Izveidoto spēļu kāršu idejas izklāsts un veidoto ilustrāciju apraksts. Ekonomiskajā daļā veikts aprēķins izveidotā spēļu kāršu komplekta izveidei un tiražēšanai. Diplomdarba nobeigumā sniegti galvenie un būtiskākie secinājumi. Atslēgas vārdi: Spēļu kārtis, grafiskie izteiksmes līdzekļi, grafiskais dizains

Author of diploma work: Dainis Misiņš Subject of diploma work: Graphical expressions in the design of playing cards. Product of design: Designing of playing cards. Volume of diploma work: 61 pages, 26 pictures Amount of information sources: 22 Diploma work consists from introduction, four chapters, 4 appendixes. T he aim of diploma work: To make research on patterns of plying card design and to find solution for successful design what is based on specific terms of making playing cards and on composition that allows to develop successful design of playing cards. T heoretical part of this job is focused on history of playing cards and development of its producing, different graphical means of expression, characteristics of Latvian mythological images, the terms of Latvian ornament usage and needed materials for producing playing cards. Research part is dedicated for analysis of playing cards patterns from different countries what are described by specific parameters. C reative part of this work describes a developing of playing cards design, the ideas of created playing cards and description of created illustrations Economical part shows developing and producing expenses of playing card deck. Last part of diploma work is dedicated to main conclusions. Key words: playing cards, graphical means of expression and a graphical design.
Graphical Expresions in the Design of Playing Cards
Keywords: Mākslas zinātne