Invaliditātes ietekme iOS lietotņu pieejamībai - Grunte, Melānija (Latvijas Universitāte, 2020)
Cilvēkiem var būt dažādi traucējumi, kas apgrūtina informācijas uztveri un ierobežo ikdienas dzīvi. Tā kā mūsdienās lietotnes ir kļuvušas par lielu daļu no dzīves, kas gan izklaidē, gan arī palīdz visdažādākajos uzdevumos, ir svarīgi ņemt vērā tos, kuriem izmantot mobilās ierīces ir sarežģītāk nekā citiem. Dotā bakalaura darba mērķis ir izveidot rīku, kas iOS mobilajās ierīcēs atspoguļo dažādus (redzes, dzirdes, kustību, kognitīvos) traucējumus, lai lietotņu izstrādātāji iejustos invalīdu lomās un izstrādes procesā pievērstu lielāku uzmanību produkta pieejamībai. Darba gaitā tiks izpētīti būtiskākie invaliditātes veidi, cilvēku grūtības lietotņu izmantošanā, kā arī tiks piedāvāti veidi, kā atrisināt minētās problēmas un tās pārbaudīt. Atslēgas vārdi: iOS, invaliditāte, pieejamība

People may have a variety of disorders which make it difficult to perceive information and put bounds on their everyday life. Since mobile applications now belong to basic necessities and provide help both in entertaining and in solving day-to-day problems, it is important to take care of those who find it more difficult to use mobile devices than others. The aim of this bachelor's thesis is to create a tool which reproduces various (vision, hearing, motor, cognitive) impairments on iOS mobile devices so that application developers can get the feel of being disabled and pay more attention to accessibility of the product being developed. In the course of the work, the most common impairments and people's difficulties in using applications will be studied, as well as ways to solve these problems and to test the accessibility will be proposed.
The impacts of disability on iOS applications
Keywords: Datorzinātne; iOS; invaliditāte; pieejamība; disability; accessibility