Augu audu kultūru izmantošana retās piekrastes sugas Eryngium maritimum bioloģijas pētījumos - Lazdiņa, Vendija (Latvijas Universitāte, 2022)
Jūrmalas zilpodze (Eryngium maritimum L.) ir Latvijā reti sastopama un apdraudēta augu suga. Pēdējās desmitgadēs sugas izplatības areāla ziemeļaustrumu daļā zilpodzes indivīdu skaits un izplatība ir samazinājies. Par galveno iemeslu tam uzskata problēmas ar ģeneratīvo vairošanos. Ar anatomiskās izpētes palīdzību secināja, ka zilpodzes saknes satur veģetatīvās vairošanās struktūras. Audu kultūru eksperimentos noskaidroja, ka zilpodzes sakņu ievadīšanai piemērotākā apstrāde ir ar HgCl2, bet zilpodzes pavairošanai un apsakņošanai piemērotākā ir Murashige & Skoog barotnes modifikācija ar pievienotu 6-benzilaminopurīnu. Lai pārliecinātos par audu kultūrā ilgstoši uzglabāta zilpodzes materiāla ģenētiskās identitātes saglabāšanos, veica ģenētiskās stabilitātes pārbaudi, izmantojot iPBS marķierus.

Sea holly (Eryngium maritimum L.) is a rare and endangered species in Latvia. The number of individuals and distribution of sea holly have decreased in the north-eastern part of the distribution range in the last decades. The main reason is believed to be problems in generative reproduction. Using anatomical examination it was concluded that sea holly roots contain vegetative reproduction structures. In experiments using tissue culture it was observed that HgCl2 is the most suitable method for sterilization during culture establishment by roots and the most suitable Murashige & Skoog nutrient medium modification for sea holly propagation and rooting is by adding 6-benzylaminopurine. To verify the preservation of the genetic identity of the sea holly material in the tissue culture after long storage periods, genetic stability was tested using iPBS markers.
Use of plant tissue culture in biological studies of rare coastal species Eryngium maritimum
Keywords: Bioloģija; Eryngium maritimum; audu kultūras; in vitro; iPBS; veģetatīvā vairošanās