Valsts amatpersonu dienesta pilnvaru pārsniegšana, to ļaunprātīga izmantošana un bezdarbība - Minajevs, Daniels (Latvijas Universitāte, 2017)
Šajā darbā tiks pētīti trīs Krimināllikuma panti, proti, 317., 318. un 319. pants, kas attiecīgi paredz kriminālatbildību par valsts amatpersonu dienesta pilnvaru pārsniegšanu, to ļaunprātīgu izmantošanu un bezdarbību. Jāpiebilst, ka arī tiks pētīts Krimināllikuma 316.pants, kurš formulē jēdzienu - valsts amatpersona, šā likuma izpratnē. Tiks pētīts arī krimināltiesisko regulējumu vēsture, kuri bija spēkā Latvijas teritorijā savā laikā. Un var secināt to, ka dažas nianses vēl ir saglabājušās arī mūsdienās, lai iestātos kriminālatbildība par šādiem noziedzīgiem nodarījumiem. Piemēram, būtisks kaitējums. Bakalaura darbā tiks pētīts, kā pareizi piemērot šos pantus, kādiem nosacījumiem jāiestājas, kā arī ar kādām problēmām šo kritēriju un nosacījumu piemērošanā saskarās praksē, kopīgās un atšķirīgās lietas, kā nošķirt šos pantus savā starpā, u. tml. Arī tiks salīdzināti šie krimināltiesiskie regulējumi ar Baltijas kaimiņvalstīm, proti, ar Igauniju un Lietuvu. Tiesu praksē iegūtā informācija liecināja par to, ka vislielākās grūtības ir sagādājis jēdziens – būtisks kaitējums un tā saistība ar to vai attiecīgais pants ir piemērots pareizi, vai arī nē. Par to sīkāk, protams, būs aprakstīts darbā.

In this work author is analyzing three Criminal code articles, 317., 318. and 319. which are about state officials criminal responsibility about service misuse of powers, it’s abuse and inactivity. Have to mean, that also author will analyze Criminal code article 316. which explains what the state official means in this Criminal code. Author also investigated about history of criminal codes and responsibility of state officials in territory of Latvia. And have to mean that there are some similarities between criminal code which was before and criminal code which is now. For example, material injury. In this bachelor work author is analyzing how to use correctly these articles, what kind of things and criteria has to happen to use them, what kind of problems we have in using them. Similarities and differences between these three articles. Also in this work author will compare Criminal code with Estonian and Lithuanian Criminal codes. In court practice the information showed that the biggest difficulties brings this material injury meaning and that are these articles are applicable correctly or not.
Officials misuse of powers,abuse and inactivity
Keywords: Juridiskā zinātne; Valsts amatpersona; Dienesta pilnvaru pārsniegšana; Dienesta ļaunprātīga izmantošana; Valsts amatpersonas bezdarbība; Būtisks kaitējums