Koherentas atomu ierosmes modelēšana, ņemot vērā enerģijas sadalījumu lāzera stara profilā - Kalniņš, Uldis (Latvijas Universitāte, 2012)
Tradicionālā pieeja koherentas atomu ierosmes modelēšanai ir izmantot vidējo lāzera jaudu lāzera stara profilā. Ja ierosinošā starojuma jauda ir zem piesātinājuma robežas, šāds modelis dod rezultātus, kas labi sakrīt ar eksperimentālajiem datiem, tomēr, ja starojuma jauda pārsniedz piesātinājuma jaudu, šāds modelis vairs nesakrīt ar eksperimentu datiem. Šajā darbā tiek paplašināts teorētiskais modelis, kas balstīts uz optiskajiem Bloha vienādojumiem, lai tas iekļautu realistisku (Gausa) enerģijas sadalījumu lāzera stara profilā. Rezultāti, kas iegūti ar jauno modeli tiek salīdzināti ar rezultātiem, kas iegūti izmantojot tradicionālo modeli.

The traditional approach for modeling of coherent atomic excitation is to use averaged laser power in numerical calculations of laser induced fluorescence. At laser power below saturation this model gives results which are in good agreement with experimental data, but, for laser power that exceeds saturation, the traditional model begins to deviate from experimental data. In this study we expand the theoretical model based on optical Bloch equations to incorporate realistic (Gaussian) energy distribution within laser profile. Results obtained with this model are then compared to results of the model with averaged laser power.
Modeling of coherent atomic excitation including energy distribution within laser beam profile
Keywords: Fizika