Ataturka vienpartijas sistēmas perioda nacionālisma un mūsdienu Turcijas daudzpartiju sistēmas nacionālisma salīdzinājums - Kuzņecova, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā “Ataturka vienpartijas sistēmas perioda nacionālisma un mūsdienu Turcijas daudzpartiju sistēmas nacionālisma salīdzinājums” tiek pētīts nacionālisms vienpartijas sistēmas perioda laikā un daudzpartiju sistēmas perioda laikā Turcijā. Par turku nacionālismu ir iespējams sākt runāt kopš Turcijas Republikas dibināšanas 1923.gadā kā Turcijas valsts, tautas un pat turku valodas attīstības sākuma punktu. Galvenā atšķirība starp Ataturka vienpartijas sistēmas perioda nacionālismu un nacionālismu mūsdienu Turcijas politiskajās partijās ir tāda, ka mūsdienās nacionālisms sabiedrībā ir samazinājies, tomēr ar strauju tendenci pieaugt pēdējos gados. Nacionālisma attīstības posmā īpaša nozīme ir turcifikācijas politikai. Personvārdu maiņa uz izteikti turciskiem un uzvārdu ieviešana, publiskās skolas, kā arī nacionālisma būtiskums ekonomisko problēmu ietvaros – visi šie aspekti ir pierādījuši, ka vienpartijas sistēmas perioda laikā turku nacionālisms bija, iespējams, tā visaugstākajā līmenī un ir attīstījies un izpaudies dažādās politiskās, ekonomiskās un sociālās dzīves sfērās. Turku nacionālisms ir attīstījies vertikāli un horizontāli vienpartijas sistēmas perioda laikā. Dažas idejas no turku nacionālisma kā viena no Ataturka principiem ir mainījušās. Ekonomikas turcifikācija pierādīja to, ka dažās sfērās cilvēki jau tika iedalīti musulmaņos un nemusulmaņos, un šo cilvēku darba spējas un atbilstība tika vērtēta arī atsaucoties uz reliģisko aspektu, kaut arī no sākotnējās Ataturka nacionālisma idejas ir skaidri saprotams, ka Turcijas iedzīvotājus nevajadzētu izdalīt pēc to reliģiskās piederības. Tieši pretēji, sekulārisms un nāciju dažādība valstī bija pat atbalstāma. Turku nacionālisms, pārstāvēts caur MHP politisko partiju, kļūst arvien spēcīgāks, kas ir saistīts ar dažādām pēdējā laika politiskajām un militārajām sadursmēm un problēmām, kā arī apvērsuma mēģinājumiem un referendumiem. Turku nacionālisma palielināšanās arī šobrīd ir ar tendenci attīstīties tuvākajā un tālākajā nākotnē. Mūsdienās ir aktuālas problēmas, kas saistītas ar dažādām etniskajām grupām, piemēram, kurdu minoritāte Turcijā. Turku tauta no tās rašanās pirmsākumiem un visi tie, kam ir piešķirta Turcijas pilsonība, nav sevi vienmēr uzskatījuši par turkiem, arī tajā laika periodā, kas ir attiecināms sākot ar Turcijas Republikas dibināšanu. Turku nacionālisma ideja joprojām ir spēcīga, nākotnes perspektīvā tā varētu gan palielināties, gan arī samazināties, atkarīgs no politiskās, ekonomiskās un kulturālās attīstības valstī dažādās sfērās. Nesenās vēlēšanas ar augsto piedalīšanās procentu (87%) parāda to, ka cilvēki ir informēti un arī ieinteresēti par savas valsts nākotni, kas arī demonstrē turku nacionālisma klātbūtni valstī.

In the paper “Comparison between Atatürk’s Nationalism during the Single-Party Period and Nationalism in Today’s Turkish Political Parties” Turkish nationalism is analyzed during the single-party period and multi-party period in Turkey. It is possible to start talking about Turkish nationalism since the establishment of the Republic of Turkey in 1923. The main difference between single-party period and today’s Turkish political parties is considered as lower for todays’ situation but with a visible tendency to increase during the recent years. Nationalism has developed in the terms of politics of Turkification. Change of names getting Turkish origin family names, public schools, significance of nationality in economic issues – all these aspects have showed that idea of the Turkish nationalism during the single-party period was high and it developed in different fields. Nevertheless Turkish nationalism has been developing vertically and horizontally during the single-party period, also in that period until today some ideas from the theory of nationalism as one of the Ataturk’s principles has been changed. For instance, Turkification in economy has showed that in some cases people started to be divided in Muslim and non Muslim and their work abilities were considered according to this nevertheless from Atatürk’s nationalism idea it is clear that people in Turkey should not be judged according to their religion, diversity of nations are welcome. Turkish nationalism nowadays mainly represented by MHP party is getting higher due to several clashes and dangers Turkish state is facing. This tendency seems to develop in the nearest future as well. Hence, nowadays there are issues with different ethnicities as Kurdish, for instance. Turkish nation from its origins those with Turkish citizenship is not considering every time themselves as a common unit. The idea of Turkish nationalism is still strong enough and in the future it might grow or decline depends on the political, social and cultural development of the country in different spheres. Also recent election showed that participation was so high (87%) and this is showing that people are aware about the future of their country which is demonstrating also Turkish nationalism as such.
Comparison between Atatürk’s Nationalism during the Single-Party Period and Nationalism in Today’s Turkish Political Parties
Keywords: Āzijas studijas; Ataturks; Turcija; nacionālisms; politika