Vidusskolēnu izziņas aktivitātes veicināšana ar pētniecības uzdevumu palīdzību matemātikas mācībās - Balode, Maija (Latvijas Universitāte, 2011)
Darba mērķis ir izpētīt vidusskolēnu izziņas darbības veicināšanu, izmantojot pētniecības uzdevumus matemātikas mācībās. Pētījuma teorētiskajā daļā tiek analizēti: izziņas darbība no filosofijas, psiholoģijas un pedagoģijas aspektiem; vidusskolēnu vecumposms; pētniecības uzdevumu struktūra matemātikas mācībās un jautājums kā pētniecības uzdevuma daļa. Pētījumā tiek analizēta ESF projekta „Mācību satura izstrāde un skolotāju tālākizglītība dabaszinātņu, matemātikas un tehnoloģiju priekšmetos” pieredze pētniecisko uzdevumu izmantošanā atbalsta skolās un salīdzināta matemātikas mācību organizācija pētījuma grupā ar Lielbritānijā veiktā pētījumā iesaistīto divu skolu mācību organizācijas formām. Pētījuma empīriskajā daļā tiek analizēti novērojumi par vidusskolēnu iesaistīšanos matemātikas mācībās pēc pētniecisko uzdevumu risināšanas. Atslēgvārdi: izziņas darbība, vidusskolēns, pētniecības uzdevumi, jautājumi, matemātikas mācības.

The aim of the research is to investigate developing cognitive learning of secondary school students through exploration in mathematics classes. The theoretical part of the research contains analysis of cognition from philosophical, psychological and pedagogical aspects; young adult age, structure of exploration problems in mathematics classes and questions as part of inquiry learning. There is analysis of experience of using research activities in the pilot – schools of ESF project “Curriculum development and in-service training of teachers in science, mathematics and technology” and compared organization of learning process in the cases study with the conducted case studies in the UK. The empirical part of research contains analysis of observations about engagement of secondary school students in learning mathematics after carrying out exploration in mathematics classes. Key words: cognition, young adults, exploration problems, question, learning mathematics.
Developing cognitive learning of secondary school students trough exploration in Mathematics classes
Keywords: Pedagoģija