Primārās un sekundārās modelēšanas sistēmas dzejas tekstos: Mihaila Lotmana teorētiskās pieejas piemērošana - Racher, Eric Todd (Latvijas Universitāte, 2016)
Saskaņā ar Tartu-Maskavas semiotikas skolas idejām, dabiskā valoda veido primāro modelēšanas sistēmu, uz kuras pamata tiek konstruētas augstāka līmeņa kultūras sistēmas (sekundārās modelēšanas sistēmas). Mihails Lotmans ir pārskatījis klasisko modelēšanas teoriju, un saskaņā ar viņa piedāvāto teoriju primārās un sekundārās modelēšanas sistēmas ir relatīvas viena pret otru, un tajās jēdziens „valoda” tiek šķirts no jēdziena „semiotikas sistēma”. Esošā pētījuma mērķis ir piemērot semiotikas metodes, balstītas uz Mihaila Lotmana izveidotās struktūras, Eiropas un Āfrikas mītiski reliģiskajām modelēšanas sistēmām Nigērijas dzejnieka Kristofera Okigbo darbos. Pētījuma rezultāti rāda, ka šī struktūra nodrošina saskaņotu modeli, lai izprastu dažus semiotikas mehānismus, ar kuru palīdzību darbojas Okigbo dzeja.

In Tartu-Moscow school semiotics, natural language is said to form a primary modeling system, on which higher-order cultural systems (secondary modeling systems) are constructed. Mihhail Lotman has presented a revision of the classic version of modeling theory, in which primary and secondary modeling systems are defined relative to one another, and in which the notion of language is distinguished from the notion of semiotic system. The present research aims to apply semiotic methods grounded in Mihhail Lotman’s framework to the analysis of European and African mythico-religious modeling systems in the work of Nigerian poet Christopher Okigbo. The results of the research show that this framework provides a coherent model for understanding some of the semiotic mechanisms by means of which Okigbo’s poetry functions.
Primary and Secondary Modeling Systems in Poetic Texts: an Application of Mihhail Lotman’s Theoretical Approach
Keywords: Valodniecība; semiotics; modeling systems; poetry; Christopher Okigbo; Mihhail Lotman