Fantāzijas tēli spēļu kāršu dizainā - Malēja, Laura (Latvijas Universitāte, 2024)
Diplomdarbs “Fantāzijas tēli spēļu kāršu dizainā” tiecas veikt izpēti par spēļu kāršu daudzveidīgo sfēru, lai izveidotu fantāzijas spēļu kāršu komplektu “The Realm of Aces”. Darbā tiek aplūkota kāršu spēļu vēsturiskā attīstība, galvenie kāršu dizaina elementi un fantāzijas kāršu spēļu rašanās. Tiek veikta izpēte par fantāzijas žanra ietekmīgākajiem darbiem, apskatīti tēlu dizaina pamati un daži no biežāk attēlotajiem fantāzijas tēlu veidiem. Tāpat veikta dizaina paraugu analīze. Tika secināts, ka fantāzijas žanrs bieži seko atkārtotiem motīviem un arhetipiem, tāpēc ir iespējams novērot bieži sastopamus tēlu veidus, kas ieviesti pateicoties izcilu fantāzijas darbu ietekmei. Pamatojoties uz secinājumiem, darba noslēgumā tika izstrādāts fantāzijas tēlu kāršu komplekta dizains.

"Fantasy characters in the design of playing cards" aims to explore the varied realm of playing cards to create a set of playing cards "The Realm of Aces". This work examines the historical expansion of card games, the main elements of card design and the rise of fantasy card games. The most influential works of the fantasy genre, the basics of character design and some of the more common types of fantasy characters are examined. An analysis of design samples was also performed. It was concluded that the fantasy genre often follows recurring motifs and archetypes, so it is possible to observe common character types introduced through the influence of great fantasy works. Based on the conclusions, the design of a fantasy character card deck was developed at the end of the work.
Fantasy characters in the design of playing cards
Keywords: Mākslas zinātne; spēļu kārtis; fantāzija; kāršu spēles; tēlu dizains