Emociju regulācijas atšķirības cilvēkiem ar un bez somatoformas veģetatīvas disfunkcijas. - Ustāne, Aiva (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba mērķis ir salīdzināt emociju regulācijas atšķirības starp 2 grupām – cilvēkiem ar un bez somatoformas veģetatīvas disfunkcijas. Izlases apjoms 78 cilvēki vecumā no 21 līdz 52 gadiem, no kuriem 65 sievietes un 13 vīrieši. Datu apstrādē tika iekļautas 27 respondentu aizpildītās aptaujas ar somatoformu veģetatīvu disfunkciju un 41 aptauja kontrolgrupā, ko veidoja veseli indivīdi. Lai atbildētu uz izvirzīto pētījuma jautājumu, bakalaura darba ietvaros tika izmantota Emociju regulācijas aptauja ( Emotion Regulation Questionnaire /ERQ/Gross & John, 2003; sākotnējā adaptācija Latvijā M. Morozova, 2011), kas izdala divas stratēģijas – kognitīvais pārvērtējums un emocionālās izpausmes apspiešana. Netika konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības salīdzinot grupu vidējos rādītājus. Atslēgas vārdi: emocijas, emociju regulācija, somatoformie traucējumi, somatoforma veģetatīva disfunkcija

The aim of this study is to compare emotion regulation differences between two groups - those with and without somatoform vegetative dysfunction. Sample size 78 people aged 21 to 52 years, of which 65 women and 13 men. Data processing included 27 respondents completed the survey with somatoform autonomic dysfunction and 41 control group survey, which consisted of healthy individuals. To answer the question raised by the study, thesis where used as part of emotion regulation questionnaire (Emotion Regulation Questionnaire / ERQ / Gross & John, 2003; original adaptation Latvian M. Morozova, 2011), which separates the two strategies - cognitive reassessment and emotional expression suppression.There were no statistically significant differences compared to the group average. Keywords: emotion, emotion regulation, somatoform disorders, somatoform vegetative dysfunction
Emotion regulation differences for people with and without somatoform vegetative dysfunction.
Keywords: Psiholoģija; emocijas; emociju regulācija; somatoformie traucējumi; somatoforma veģetatīva disfunkcija