Notekūdeņu dūņu fitotoksiskuma noteikšana ar bioindikācijas metodēm - Šulte, Ingūna (Latvijas Universitāte, 2009)
Attīrot notekūdeņus uzkrājas ievērojams daudzums notekūdeņu dūņu. Tas ir specifisks atkritums un ir jāievēro drošības pasākumi, šo materiālu drošai apstrādei. Latvijā ik gadu saražo vairākus tūkstošus dūņu, rodas problēma, kur novietot uzkrājušās dūņas. Par cik dūņās ir augsts slāpekļa, fosfora, kalcija, mikroelementu un organisko vielu saturs, ekonomiski izdevīgi būtu šos elementus atgriezt vidē, izmantojot dūņas augšņu mēslošanā. Bet dūņas satur daudz cilvēka veselībai un videi kaitīgu un bīstamu komponentu, piemēram, smagos metālus, patogēnos organismus un vidē noturīgus organiskos piesārņojumus. Tāpēc šī darba mērķis ir : Noteikt notekūdeņu dūņu toksiskumu izmantojot augus kā bioindikatorus. Kā bioindikatori tiks izmantoti kresessalāli un Spirodela polyrhiza augi. Notekūdeņu dūņām tika noteikts smago metālu saturs. Atslēgas vārdi: NOTEKŪDEŅI, DŪŅAS, BIOINDIKATORI, IETEKME, VIDE, SMAGIE METĀLI

In wastewaters cleaning process accumulate sewage sludge’s. It is a special waste and it needs safety measures. Every year in Latvia generate thousand tons of sewage sludge’s. Locate sewage sludge’s is a very serious problem. Sewages sludge’s where contain nitrogen, phosphorus, calcium, microelements and organic stuff. Economic benefits will be return this elements in environment and utilize sludge’s like a fertilization of soils. But sludge’s hold many harmful components for humans and environment. Example heavy metals, pathogenic organisms and organic pollution. Objective is: Define sewages sludge’s phytotohicity to employ plants like a bioindicators. Bioindicators will be employing Lepidium sativum and Spirodela polyrrhiza. In sewage sludge’s will be diagnose substance of heavy metals. Key words: SEWAGE, SLUDGES, BIOINDICATORS, ENVIRONMENT, INFLUENCE, HEAVY METALS.
Assessment of Phytotoxicity of Sewage Sludge by Bioindication Methods
Keywords: Vides zinātne