Endocitozes inhibitoru ietekme uz transfekcijas kompleksu iekļūšanu šūnās - Apsīte, Gunita (Latvijas Universitāte, 2014)
Nevirālās gēnu piegādes sistēmas tiek uzlūkotas kā daudzsološs rīks gēnu terapijā, taču to racionāls dizains pieprasa zināšanas par piegādes sistēmu un mērķšūnu mijiedarbību. Arī Latvijas pētniecības iestādēs tiek sintezēti un aktīvi pētīti jauni gēnu piegādes līdzekļi. Šī darba mērķis ir izvērtēt trīs dažādu savienojumu uzņemšanas ceļus divās dažādās šūnu līnijās, kā arī to transfekcijas potenciālu. Darbā tika izmantoti dažādi endocitozes inhibitori un pētīta transfekcijas kompleksu izplatība šūnās laikā. Rezultāti liecina, ka transfekcijas kompleksu uzņemšana šūnā galvenokārt ir šūnu tipa atkarīga. Visi savienojumi spēja saistīt DNS un ar dažādu efektivitāti to nogādāt šūnās. Nevirālā gēnu piegāde, katjonu amfifīli, endocitoze, endocitozes inhibitori

Nonviral gene delivery systems are thought to be a promising tool in gene therapy, however their rational design demands knowledge about the interaction between the gene delivery system and the target cell. Novel gene delivery systems are synthesized and investigated also in Latvia’s scientific institutions. The aim of this study was to assess uptake pathways of three different compounds in two various cell lines, as well as their ability to perform an effective transfection. We used various inhibitors of endocytosis and explored the distribution of transfection complex within the cells in a time manner. We found that the uptake of transfection complex is mainly cell type dependent. All transfection compounds had the ability to bind the DNA and to deliver it into the cells with different efficiency. Nonviral gene delivery, cationic amphiphiles, endocytosis, inhibitors of endocytosis
The impact of endocytosis inhibitors on the ability of transfection complexes to enter the cells
Keywords: Bioloģija