Basketbola spēles elementi priekšmetu pārvietošanas prasmju pilnveidē 4. klašu skolēniem - Ozolinkevičs, Marts Ričards (Latvijas Universitāte, 2022)
Diplomdarbs “Basketbola spēles elementi priekšmetu pārvietošanas prasmju pilnveidē 4.klases skolēniem”, tika izstrādāts, lai noskaidrotu vai ar basketbola spēles vingrinājumiem var veiksmīgi pilnveidot priekšmetu pārvietošanas prasmes 4.klasē jaunajā “Sports un veselība” mācību priekšmeta standartā. Diplomdarba teorētiskā daļa sastāv no trīs nodaļām – “Sports un veselība”, “4. klases vecumposma raksturojums” un “Basketbola spēles elementi”. Pirmajā nodaļā tiek apskatīta mācību priekšmeta “Sports un veselība” programmas standarts. Otrajā nodaļā tiek analizētas 4.klašu skolēnu vecumposma raksturīgākās gan fizioloģiskās, gan psiholoģiskās iezīmes. Trešajā nodaļā tiek aprakstīti galvenie pieci basketbola elementi un to vingrinājumi. Diplomdarba praktiskā daļa sastāv no pētījuma metodoloģijas izklāsta un basketbola vingrinājumu izstrādes, ar to aprobāciju praksē. Tam seko jauno skolēnu prasmju izvērtēšana ar pedagoģisko novērojumu un ekspertu viedokļiem. Bet noslēgumā tiek apkopoti svarīgākie secinājumi.

Graduation thesis “Elements of the basketball game in developing item handling skills for the 4th grade students” was developed in order to find out whether the skills of moving objects can be successfully improved with basketball game exercises in the 4th grade in the new “Sports and health” program. The theoretical part of graduation thesis includes three chapters – “Sports and health”, “4th grade characteristics” and “Basketball elements”. The first chapter examines the standard of the “Sports and health” program. The second chapter analyses the physiological and psychological characteristics of the 4th grade students. Chapter three describes the five main elements of basketball and their exercises. The practical part of graduation thesis consists of research methodology analysis and the development of basketball exercises, with their approbation in practice. This is followed by the evaluation of new students’ skills with pedagogical observations and expert opinions. But in the end, the most important conclusions are summarized.
Elements of the basketball game in developing item handling skills for the 4th grade students
Keywords: Pedagoģija; Mācību priekšmets sports un veselība; Basketbola elementi; Basketbola vingrinājumi; 4. klase; Priekšmetu pārvietošana