Īss ieskats bērnu literatūras apbalvošanas fenomenā un Astrīdas Lindgrēnes piemiņas balvas (ALMA) specifikā. ALMA Latvijas grāmatizdošanas kontekstā - Ozoliņa, Gundega (Latvijas Universitāte, 2021)
Vēsturiski bērnu literatūras balvas ir izveidotas, lai uzlabotu bērnu literatūras kvalitāti un veicinātu bērnu grāmatu patēriņu. Mūsdienās tās var uzskatīt par socio-politisku spēli, ar mērķi novērtēt, leģitimizēt un dalīties idejām un vērtībām, kas kādai no sabiedrībām ir būtiskas. Darbā ir pievērsta uzmanība apbalvošanas fenomenam no dažādām perspektīvām, kā arī aplūkotas bērnu literatūras apbalvošanai raksturīgākās iezīmes. Īpaša uzmanība pievērsta Astrīdas Lindgrēnes piemiņas balvas (ALMA) specifikai, nominēšanas detaļām, laureātu un kandidātu analīzei, kā arī ALMA balvai grāmatizdošanas kontekstā Latvijā, un tiek pētīta tās popularitāte bibliotekāru vidū.

Historically children’s literature awards have been established both to improve the quality of children’s literature and to promote the market for children’s books. Today, an international prize for literature can be seen as a socio-political game with the aim to re-valuate, legitimate, and share specific ideas and values that seem relevant for society. The master’s thesis review awarding phenomenon from different perspectives and discuss the most characteristic problems of awarding children’s literature. The special attention is dedicated to examining the specifics of Astrid Lindgren Memorial Prize (ALMA) and reviewing ALMA in the context of Latvian book publishing, and clarifying the popularity of ALMA among librarians.
An insight into the phenomenon of prizing children's literature and Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). ALMA in context of book-publishing in Latvia
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas; ALMA; awards; book-publishing; children's literature; librarians