Nacistiskās Vācijas krimināltiesību piemērošana Latvijas Republikas teritorijā no 1942. gada līdz 1944. gadam - Apine, Agnese (Latvijas Universitāte, 2017)
Okupācijas periodā no nacistiskās Vācijas tiesībām Latvijas krimināltiesību sistēmā tika ieviestas daudz jaunas, pastāvošajiem kara apstākļiem pielāgotas, normas un principi, kas līdz tam bija pilnīgi sveši un kuru saturs tiesu praksē varēja būt dažādi interpretējams, un līdz šim nav ticis plaši pētīts. Pētījuma uzdevums ir, izmantojot okupācijas laika tiesu spriedumus un citus prakses materiālus, noskaidrot ieviesto vācu krimināltiesību normu piemērošanu Latvijas teritorijā. Rezultātā ir izpētīts no nacistiskās Vācijas Latvijas teritorijā ienākušā normatīvā regulējuma saturs un principi, to piemērošana vietējās un vācu tiesās.

Während der Okkupation wurden in lettisches Strafrechtssystem viele neue Rechtsnormen und Prinzipien aus dem Recht des nazistischen Deutschlands eingeführt, die bisher überhaupt fremd waren und deren Inhalt in der Justizpraxis unterschiedlich interpretieren sein könnte, die jedoch bis heute wenig erforscht wurden. Die Aufgabe der Forschung ist die Gerichturteile und andere Materialien der Gerichtspraxis zu verwenden, um die Anwendung der eingeführten deutschen strafrechtlichen Rechtsnormen auf dem Staatsgebiet Lettlands klarzustellen. Als das Ergebnis ist der Inhalt und die Prinzipien aus dem Recht des nazistischen Deutschlands eingeführter normativer Regelung, als auch ihre Anwendung in der ansässige und deutsche Gerichte geforscht.
Die Anwendung des Strafrechts der Nazi- Deutschland in der Staatsgebiet Lettland von Jahr 1942 bis Jahr 1944
Keywords: Juridiskā zinātne; nacistiskā Vācija; kara krimināltiesības; paraduma noziedznieks; analoģija; vācu tiesas