Ambulatorās aprūpes māsas profesionālā pilnveide - Pšenova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma: Ambulatorās aprūpes māsas profesionālā pilnveide. Darba mērķis ir noskaidrot ambulatorās aprūpes māsas profesionālas pilnveides aktualitāti, kā arī to ietekmējošos faktorus. Bakalaura darba teorētiskajā daļā apskatīta informācija par ambulatorās aprūpes māsas praksi, profesionālo kompetenci, profesionālo izglītību, kā arī par profesionālās pilnveides iespējām un nozīmi ambulatorās aprūpes māsas praksē. Pētījuma pamatā pielietota P.Benneres māszinību teorija. Darba pētnieciskajā daļā tiek analizētas profesionālās pilnveides aktualitāte ambulatorās māsu vidū un to ietekmējoši faktori. Pētniecības uzdevums ir izstrādāt anketu, apkopot un analizēt pētījumā iegūtos rezultātus, izstrādāt secinājumus. Bakalaura darba mērķa sasniegšanai pielietota kvantitatīvā pētniecības metode, pētniecības instruments - ambulatorās aprūpes māsu aptaujas anketa. Pētījumā izvirzītā hipotēze, ka ambulatorās aprūpes māsas profesionālās pilnveides nozīmīgākie veicinošie faktori ir finansējums, un atbalsts no darba dēvēja ir apstiprinājusies daļēji. Pēc veiktā pētījuma secināms, ka nozīmīgākie ambulatorā aprūpē praktizējošo māsu profesionālās pilnveides veicinošie faktori ir finansiālais atbalsts no darba devēja vai valsts, sertifikācijas un resertifikācijas noteikumi un augstāks darba atalgojums.

Theme of the bachelor paper: Ambulatory care nurses professional development. The aim of the paper is to find out ambulatory care nurses professional development actuality and a factors which influence on it. Theoretical part of the bachelor paper reviews the information about ambulatory care nurses practice, professional competence, professional education and the role of professional development in nurse practice. The research is based on the nursing theory by P. Benner Research part analyses the professional development actuality among the ambulatory care nurses and a factors which influence on it. Research aim is to develop a questionnaire, summarize and analyze the results, produce conclusions Quantitative research method was applied in order to achieve the objective of the bachelor paper; the research tool: a questionnaire for ambulatory care nurses. The research hypothesis, the most important factors promote nurses professional development are a funds for professional development from employer or government and a support from employer, was proved partly. The survey result showed that the most important promote factors is a funds for professional development from employer or government, certifications and recertification’s regulations and higher nurse salaries.
Ambulatory Care Nurses Professional Development
Keywords: Medicīna; māsa; ambulatorā aprūpe; profesionālā pilnveide; aktualitāte; ambulatory care nursing