Eiroskepticisms eiro ieviešanā: Latvijas un Igaunijas salīdzinājums - Umule, Marta (Latvijas Universitāte, 2013)
Eiroskepticisms jau kopš neatkarības atgūšanas Latvijā un Igaunijā ieņēmis noturīgu pozīciju sabiedrībā. Atkal jaunas iespējas eiroskeptisko uzskatu pārstāvjiem parādās, līdz ko aktuāls Latvijā kļūst jautājums par eiro ieviešanu. Šķelšanās sabiedrībā starp eiro atbalstītājiem un noliedzējiem atklāj dziļākas problēmas, kas ietekmē demokrātijas stabilitāti Latvijā. Darbam tika izvirzīta hipotēze „Igaunijas sabiedrība eiro ieviešanas jautājumā ir saliedētāka nekā Latvijas sabiedrība, jo Igaunijas politiskā kultūra ir attīstītāka un valdības ekonomiskā politika ir bijusi konsekventāka.” Lai pārbaudītu hipotēzi un noskaidrotu kādēļ Igaunijā eiro ieviešanas jautājumā valdījusi vienprātība, tika salīdzināta Latvijas un Igaunijas politiskā kultūra, politiskā reprezentācija un ekonomiskā attīstība.

Since independece in Latvia and Estonia, euroscepticism has strengthen it’s possition in society. As euro adoption became hot topic in Latvia, there appeared new opportunities for representatives of euroscepticism. Divisions in society among those who supports euro adoption and those who does not, reveal deeper problems, which affect stability of democracy in Latvia. The hypothesis is „Estonia’s society is more united than Latvia’s in issue of euro, because Estonia’s political culture is more developed and government economic policy have been bore consistent.” To test the hypothesis and find out why in Estonia has been consensus on euro adoption issue, where compared Latvian and Estonian political culture, political representation and economic developmnet.
Euroscepticism on euro implementstion : a comparison of Latvia and Estonia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)