Telpisku objektu dizaina procesa izstrādes posma nozīmība slapjās filcēšanas tehnikā dizainā un tehnoloģijās 4. klasē - Boļšova, Jekaterīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Diplomdarba “Telpisku objektu dizaina procesa izstrādes posms slapjās filcēšanas tehnikā dizainā un tehnoloģijās 4. klasē.” Mērķis izstrādāt mācību saturu tēmai “Kā filcē telpiskus tekstila objektus” un aprobēt to praksē. Darbs sastāv no trim nodaļām. Pirmajā sniegts teorētiskais pamatojums Dizaina un tehnoloģiju mācību satura veidošanai, balstoties uz reglamentējošo dokumentu izpēti, kuras ietvaros apkopota informācija par Skola2030 mācību priekšmeta dizains un tehnoloģijas programmas paraugu un Ministru kabineta noteikumiem, tai skaitā prasības izglītības iestādēm, kur mācās izglītojamie ar speciālām vajadzībām. Sniegts pārskats par vājdzirdīgo un nedzirdīgo skolēnu uztveres īpatnībām, kā arī Dizaina un tehnoloģiju skolotāju lomu mācību satura izveidē. Otrajā nodaļā apkopota informācija par izstrādāto tematisko plānu tēmai “Kā filcē telpisku tekstila objektu” un trešajā – pārskats par veikto aprobāciju. Metožu izvēlē uzsvars liekams uz vājdzirdīgo un nedzirdīgo skolēnu vajadzībām, priekšmetpraktiskām nodarbībām, integrētiem skolēnu radošās un praktiskās darbībās. Darbu var izmantot studenti un dizaina un tehnoloģiju skolotāji, speciālās izglītības skolotāji kā metodisko materiālu. Diplomdarba apjoms: 52 lpp., 5 attēli, 11 tabulas, 23 literatūras vienības, 15 pielikumi. Atslēga vārdi: dizains un tehnoloģijas, pamatskola, speciālā izglītība, krāsu mācības,filcēšana.

Title: "Development Stage of Spatial Object Design Process in Wet Felting Technique in Design and Technology for 4th Grade." The aim is to develop educational content on the topic "How to felt spatial textile objects" and test it in practice. The thesis consists of three chapters. The first chapter provides a theoretical justification for the development of the design and technology curriculum, based on the analysis of regulatory documents. It includes information on the design and technology curriculum sample for the School2030 program and the Cabinet of Ministers' regulations, including requirements for educational institutions catering to students with special needs. An overview is given of the peculiarities of perception for hearing-impaired students, as well as the role of design and technology teachers in curriculum development. The second chapter compiles information on the developed thematic plan for the topic "How to felt spatial textile objects," while the third chapter presents an overview of the conducted testing. Emphasis is placed on the needs of hearing-impaired students, practical lessons, and integrated creative and practical activities for students. The thesis can be used by students, Design and Technology teachers, and special education teachers as a methodological resource. Thesis scope: 52 pages, 5 images, 11 tables, 23 references, 15 appendices. Keywords: design and technology, primary school, special education, color education,felting.
Development Stage of the Spatial Object Design Process Using Wet Felting Technique in Design and Technology Class in Grade 4
Keywords: Izglītības zinātnes; dizains un tehnoloģijas; pamatskola; speciālā izglītība; krāsu mācības; filcēšana