Vācijas Demokrātiskās Republikas Valsts Drošības ministrijas pretizlūkošanas pasākumi Aukstā kara apstākļos (1950-1975) - Rubenis, Rūdolfs (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba “Vācijas Demokrātiskās Republikas Valsts Drošības ministrijas pretizlūkošanas pasākumi Aukstā kara apstākļos (1950-1975)” mērķis ir izvērtēt Vācijas Demokrātiskās Republikas Valsts drošības (VDR VDM) ministrijas pretizlūkošanas pasākumu lomu PSRS ietekmes stiprināšanā attiecīgajā laikposmā. Darbs balstās uz hipotēzi par specdienestu karu (Geheimdienstkrieg) kā alternatīvu lielvalstu konvencionālajam karam, kas aktualizējās Aukstā kara laikā, kad ASV un PSRS savā bruņojumā iekļāva kodolieročus. Aukstā kara laikā komunistiskās Austrumvācijas specdienesta pretizlūkošanas darbības mērķis no 1950. līdz 1975. gadam bija palīdzēt nosargāt PSRS lielvaras pozīcijas padomju blokā, piesegt PSRS no aizmugures, gatavojoties iespējamam ASV-PSRS konvencionāla karam, un izjaukt Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas arābu valstu mēģinājumus izvairīties no nonākšanas PSRS ietekmes sfērā. VDR VDM kļuva par vienu no t.s. pastarpinātā kara (proxy war) instrumentiem, ko PSRS izmantoja specdienestu karā pret ASV.

The aim of Master thesis “Counterintelligence Actions of State Security Ministry of German Democratic Republic in the Cold War Conditions (1950-1975)” is to evaluate the role of East German Security service in defence of Soviet sphere of influence through counterintelligence actions from 1950 till 1975. Master thesis is based on Hypothesis: Intelligence warfare (Geheimdienstkrieg) as an alternative to Conventional warfare between the United States (USA) and the Soviet Union (USSR). The Intelligence warfare became an important method by the USA and USSR to evade from Nuclear Armageddon. The goal of Counterintelligence Actions of Communist East German Security service was to defend the USSR as a dominant power in Soviet bloc, create a cover for the Unified Armed forces of Warsaw pact from behind in case of possible Conventional war with NATO, and to sabotage Arab countries of Middle East and Northern Africa to prevent the further Consolidation of United Arab Republic. East German Security service became one of the instruments of proxy war which was used by the USSR to wage intelligence warfare against USA during the Cold War.
Counterintelligence Actions of State Security Ministry of German Democratic Republic in Cold War Conditions (1950-1975)
Keywords: Vēsture; iekšējā pretizlūkošana; ārējā pretizlūkošana; represijas; domestic counterintelligence; foreign counterintelligence