Starptautisko tirdzniecības nolīgumu ietekme uz Latvijas Elektronisko un optisko iekārtu ražošanas, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas nozares eksporta konkurētspēju - Maļugina, Elīna Laura (Latvijas Universitāte, 2023)
Viena no lielākajām problēmām Eiropas Savienībā ir tāda, ka tā saskaras ar izaicinājumu aizsargāt sevi no negodīgas tirdzniecības prakses un augstas konkurences, tai pat laikā saglabājot savu atvērtību, veidojot brīvās tirdzniecības nolīgumus, kas ir pretrunā viens ar otru. Tas ir iemesls, kādēļ ir būtiski noskaidrot, vai un kā starptautiskie tirdzniecības nolīgumi nodrošina godīgu konkurenci un kāda ir to ietekme uz nozaru eksporta konkurētspēju. Darba mērķis ir izpētīt, kā Eiropas Savienības un Kanādas Visaptverošais Ekonomikas un Tirdzniecības nolīgums ietekmē Latvijas Elektronisko un optisko iekārtu ražošanas, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares preču eksporta konkurētspēju. Pētījuma ietvaros tiek izmantota tirgus daļas aprēķina metode, kā arī kvalitatīvā pētījuma metode, intervijas izstrādei, lai iegūtu plašāku skatījumu uz pētāmo problēmu no nozares ekspertu puses. Tāda nolīguma, kā CETA ietekme būtu jāveic ne tikai visas ES līmenī, bet arī no atsevišķu dalībvalstu perspektīvas, kuru ekonomiskās attīstības līmenis un ekonomiskās struktūras būtiski atšķiras. Izpētot CETA nolīguma ietekmi uz Latvijas Informācijas un Komunikācijas tehnoloģiju nozari, tiek secināts, ka, pat, ja ES ir ļoti atvērta, veidojot brīvās tirdzniecības nolīgumus, kas paaugstina konkurenci un rada bažas par vietējo uzņēmumu izspiešanu no tirgus, CETA ir jaunās paaudzes tirdzniecības nolīgums, kas tāpat kā Eiropas Savienības Tirdzniecības politika, veicina ES vērtības, standartus un padara konkurentus vienlīdzīgus, kas tādā veidā nevis ietekmē uzņēmumus negatīvi, bet gan palielina eksporta konkurētspēju.

One of the biggest problems in the European Union is that it faces the challenge of protecting itself from unfair trade practices while at the same time maintaining its openness, which contradicts each other. This is the reason why it is essential to find out whether and how international trade agreements ensure fair competition and what their impact is on the export competitiveness of industries. The aim of the work is to investigate how the Comprehensive Economic and Trade Agreement between the European Union and Canada affects the export competitiveness of Latvia's electronic and optical equipment production, information, and communication technology industry. The research uses the market share calculation method, as well as the qualitative research method, to develop an interview in order to get a broader perspective on the researched problem from industry experts. The impact of an agreement such as CETA should be assessed not only at the level of the EU as a whole, but also from the perspective of individual member states whose level of economic development and economic structures differ significantly. Studying the impact of the CETA agreement on the Latvian Information and Communication Technology industry, it is concluded that even if the EU is very open and creates free trade agreements that increase competition and raise concerns about local companies being forced out of the market, CETA is a new generation trade agreement which, like the Trade Policy of the European Union, promotes EU values, standards and makes competitors equal, which in this way does not affect companies negatively, but increases export competitiveness.
The Impact of International Trade agreements on the export competitiveness of Latvia's Electronic and Optical equipment manufacturing, Information and Communication technology industry
Keywords: Ekonomika; Eksporta konkurētspēja; Konkurences politika; Starptautiskie tirdzniecības nolīgumi; Tirgus daļa