Neslavas celšana - Minusa, Paula (Latvijas Universitāte, 2020)
Autore par savu Bakalaura darba tematu izvēlējās Krimināllikuma 157.pantā ietverto tiesisko regulējumu par neslavas celšanu. Šāda tēmas izvēle balstīta uz 2009. gadā pieņemtajiem Krimināllikuma grozījumiem, izslēdzot no Krimināllikuma satura 156.pantu “par goda aizskaršanu” un 158. pantu “par goda aizskaršanu un neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī”, atstājot tikai Krimināllikuma 157.pantu, kas ietver neslavas celšanu un neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī. Darba ietvaros ir pētīta neslavas celšanas sašaurinātās izpratnes ietekme uz noziedzīgo nodarījumu kvalifikāciju, kā arī tiek analizēts nodarījuma sastāvs no teorētiskā aspekta, pilnīgākas izpratnes veicināšanai izmantojot Latvijas tiesību zinātnieku viedokļus un atziņas, kā arī tiesu praksi. Lai rastu objektīvu vērtējumu par sašaurināto 157.panta redakciju, skatīti tiek arī ārvalstu likumdevēju izdotie normatīvie akti par neslavas celšanu.

Author chose to research regulations regarding defamation which can also be found in Latvia’s Criminal Law, specifically, Article 157. The choice was made due to vastly different regulations in comparison to those prior to the latest amendments to Latvia’s Criminal Law regarding defamation in 2009, when Articles 156 “about dishonorment” and 158 “about dishonorment and defamation in mass media” were eliminated, thus making them obsolete. Author researched narrowed-down understanding of defamation and it’s impact on criminal theory as such inspecting various legal qualification aspects relying on Latvia’s and foreign legal research, doctrine itself and case law. To fully comprehend the narrowed-down understanding of defamation in Article 157 of Latvia’s Criminal Law, author studied foreign legal provisions, legilationary acts regarding this work’s central topic as well.
Defamation
Keywords: Juridiskā zinātne; neslavas; celšana; gods; cieņa; izdomājums