Izglītība un profesija kā labklājību ietekmējošie faktori - Reiziņš, Klāvs (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbā apskatīta labklājības ekonomikas būtībā, galvenie ar to saistītie jēdzieni un mērīšanas metodes. Aplūkojot situāciju ES un Latvijā, kā arī analizējot empīriskus pētījumus tiek gūts pamatojums, ka ienākumu nevienlīdzīgs sadalījums pazemina labklājību sabiedrībā. Darba mērķis ir izpētīt, kāda ir izglītības un profesijas ietekme uz iedzīvotāju labklājību Latvijā. Ar salīdzinošās statistikas palīdzību tiek noskaidrots, kāda ir nodarbošanās, izglītības, dzimuma, profesijas un reģiona ietekme uz ienākumu sadalījumus 2004. un 2005.gadā. Izmantojot lineārās regresijas modeli un kvantiļu analīzi, tiek noteikta minēto faktoru un to mijiedarbības ietekme katrā no gadiem, izmaiņas laikā un nozīmība dažādos ienākumu līmeņos. Balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, var analizēt atalgojumu samērojamību konkrētām profesijām un izdarīt secinājumus par Latvijas darba tirgu, kā arī profesijas un izglītības ietekmi uz nākotnes ienākumiem. Atslēgvārdi: labklājība, ienākumu sadalījums un nevienlīdzība, Theil indekss, kvantiļu analīze

This paper is elaborated to explore the scope and purpose of welfare economics and distinguish its main measurement methods. Examination of welfare situation in EU and Latvia as well as analyze of empirical research papers proved that unequal distribution of income has negative effect on public welfare. The goal of this diploma paper is to analyze education and occupation as welfare influencing factors in Latvia. Employment type, education, sex, occupation and regional influence on income distribution has been measured and analyzed with help of comparative statistics for years 2004 and 2005. Construction of linear regression model and quantile regression made it possible to distinguish effect of mentioned factors and their interaction on income level in both years, analyze existing trends and compare factor effects in different income quantiles. Obtained results and conclusions can lead to evaluation of income adequacy for different occupations. Furthermore this paper gives basic characteristics of labour market in Latvia and shows how important are education and occupation as income influencing factors. Keywords: welfare, income distribution and inequality, Theil index, quantile regression
Education and Occupation as Welfare Influencing Factors
Keywords: Ekonomika