Sosnovska latvāņa izplatība un tā ietekmējošie faktori Kārsavas, Ciblas un Ludzas novados - Tripāne, Elīna (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot invazīvas augu sugas Sosnovska latvāņa Heracleum sosnowksyi izplatību un to veicinošos faktorus, kā arī sugas ietekmi biotopu un ainavas līmenī Kārsavas, Ciblas un Ludzas novados. Sosnovska latvānis ir kļuvis par grūti kontrolējamu invazīvu augu sugu, tāpēc ir nepieciešams noskaidrot, kāda ir tā izplatība, izplatību veicinošie faktori un pašreizējā vai potenciālā ietekme uz bioloģisko daudzveidību un ainavu, kā arī iespējas mazināt tā izplatīšanos pētījuma teritorijā. Izvēlētajā pētījuma teritorijā līdz šim nav veikta pilnīga invazīvo svešzemju sugu izplatības un ietekmes apzināšana, kā arī, vērtējot situāciju kopumā, šim jautājumam pievērsts maz uzmanības. Darba rezultātā, balstoties uz lauka pētījumiem, apzinātā pašreizējā Sosnovksa latvāņa izplatība Kārsavas, Ciblas un Ludzas novados, apzināts sugas aptuvens parādīšanās laiks un introdukcijas mērķis atradnēs, sagatavotas sugas izplatības kartes un analizētas sugas turpmākās izplatīšanās iespējas saistībā ar introdukcijas vēsturi. Atslēgvārdi: Sosnovska latvānis, izplatība, Kārsavas novads, Ciblas novads, Ludzas novads.

Topic of my bachelor paper is Heracleum sosnowskyi distribution and its influencing factors in Karsavas, Ciblas and Ludzas novads. The aim of this bachelor’s thesis was to find out the distribution of giant hogweed Heracleum sosnowskyi and to understand the factors influencing its spread as well as the impact of the it`s different factors, as well as species impact on habitat and landscape scale in Karsavas, Ciblas and Ludzas municipalities. Heracleum sosnowskyi has become a highly invasive plant species that is difficult to control, so that it is important to find out its distribution pattern, its current or potential impact on biodiversity and landscape, and the chances to minimize its spread in the study area. Up to now, in the selected area there have not been any systematic inventories of this invasive alien species. Overall, over the last decades not much attention has been paid to its rapid spread in the study area. As a result of this study, the current distribution patterns were recorded and distribution maps created based on field survey data. Additionally, approximate time of establishment of the species was estimated on the basis of interviews of local inhabitants, the current distribution patterns, history of spreading and potential spread in the future was analyzed. Key words: Heracleum sosnowskyi, distribution, Karsavas municipality, Ciblas municipality, Ludzas municipality.
Heracleum sosnowskyi distribution and its influencing factors in Karsavas, Ciblas and Ludzas novads
Keywords: Ģeogrāfija