Ārējo šoku ietekme uz Latvijas mikro un mazu uzņēmumu stratēģijām - Livmane, Una (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā pētīta ārējo šoku – COVID-19 pandēmijas un Krievijas-Ukrainas kara – ietekme uz Latvijas mikro un mazo uzņēmumu stratēģijām. Darba mērķis bija, balstoties uz teorētisko analīzi un empīriskiem datiem, noskaidrot, kā šie uzņēmumi reaģē uz ārējiem šokiem, un identificēt efektīvāko pielāgošanās mehānismu. Izvirzītā hipotēze – inovāciju ieviešana ir efektīvākā stratēģiskā atbilde uz ārējiem šokiem – tika apstiprināta. Pētījumā secināts, ka uzņēmumi, kuri spēja ātri pielāgoties, ieviest jauninājumus un pielāgot savu darbību, saglabāja savu konkurētspēju. Mazāk elastīgi uzņēmumi biežāk piedzīvoja stagnāciju vai pat likvidāciju.

The bachelor's thesis studies the impact of external shocks – the COVID-19 pandemic and the Russian-Ukrainian war – on the strategies of Latvian micro and small enterprises. The aim of the work was, based on theoretical analysis and empirical data, to find out how these enterprises respond to external shocks and identify the most effective adaptation mechanism. The hypothesis put forward – the introduction of innovations is the most effective strategic response to external shocks – was confirmed. The study concluded that enterprises that were able to quickly adapt, innovate and adjust their operations maintained their competitiveness. Less flexible enterprises more often experienced stagnation or even liquidation.
The impact of external shocks on the strategies of Latvian micro and small enterprises
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; ārējie šoki; mikro un mazie uzņēmumi; stratēģijas; inovācijas; COVID-19