Politiskās sistēmas ietekme uz Singapūras izaugsmi - Sloģis, Arno (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbā tiek pētīta Singapūras ekonomiskās izaugsmes iemesli, fokusu liekot uz valdības ieturētajām politikām, kopš valsts neatkarības pasludināšanas 1965. gadā. Par pamatu analīzei tiek izvirzīts jautājums – Vai autoritārais režīms bija galvenais iemesls tam, ka Singapūra bija spējīga pieņemt lēmumus par labu liberālajai ekonomikai? Par teorētisko pamatu darbam kalpo konkurences autoritārisma, modernizācijas, liberālās ekonomikas teorijas. Analīzes nolūkos tiek izvirzīti trīs galvenie sektori, kuru lēmumi tiek aplūkoti caur izvirzīto teoriju – investīciju, īpašumu un izglītības sektors. Pētījums gaitā tiek skatīti galvenie lēmumi, kuri pieņemti trijos izpētes sektoros cenšoties padarīt Singapūru par atvērtu valsti starptautiskajai sadarbībai. Nākošais solis ir analizēt konkrētas parādības, kuras sekmēja tieši šādu lēmumu pieņemšanu, kam par pamatu tiek izvirzīti vairāki iemesli – ģeogrāfiskie un demogrāfiskie faktori, pastāvošais valsts režīms un tā brīža Singapūras premjerministra Lī Guanjū (Lee Kuan Yew) ietekme uz valsts attīstību.

The research focuses on finding reasons for the development of Singapore’s economy. Focusing on policy that government has adapted since state gained independency in 1965. Research tries to answer the question – Is the authoritarian regime main reason why Singapore could adapt policy that favors liberal economy? The theoretical frame is based on theories of competitive authoritarianism, modernization, liberal economy. Three main sectors are analyzed based on theoretic basis – investment, property and education sectors. During course of research main decisions within these three sectors are recognized as means of making Singapore an open country for international cooperation. The next step in focusing on concrete phenomena that made it possible to adapt these decisions, several factors are recognized – geographic and demographic factors, the authoritarian regime and role of former prime minister Lee Kuan Yew on state’s development.
Impact of political system on development of Singapore
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); Singapūras izaugsme; autoritārisms; liberālā ekonomika; Singapūras ekonomikas vēsture