Saistības starp sportistu personības iezīmēm, izdegšanu un alkohola lietošanas motiviem - Aņičkovs, Sava (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī bakalaura darba ietvaros tika aplūkota zinātniskā literatūra un veikts korelatīvs pētījums ar mērķi noskaidrot, vai pastāv saistības starp sportistu personības iezīmēm, sportistu izdegšanas faktoriem un viņu alkohola lietošanas motīviem. Tika atklātas vairākas saistības. Visciešākās saistības bija starp grūtību pārvarēšanas alkohola lietošanas motīvu un izdegšanas faktoriem, kā arī negatīvās saistības starp izdegšanu un tādām personības iezīmēm kā ekstraversija un apzinīgums. Neirotisms bija pozitīvi saistīts ar izdegšanu. Turpmākos pētījumos būtu vērts noskaidrot, kuri no mainīgajiem lielumiem labāk izskaidro alkohola lietošanas motīvus un izdegšanas faktorus, kā arī vai pastāv personības iezīmju spēja mediēt saistības starp izdegšanu un alkohola lietošanas motīviem.

Within this bachelor thesis various sources of scientific literature were analyzed and a correlation analysis was done with the aim to examine associations among athlete burnout, athlete personality traits and alcohol drinking motives. Various correlations are worth to be mentioned. Coping and conformity drinking motives were associated with all athlete burnout scales. Such personality traits as extraversion and conscientiousness were found to be negatively associated with burnout scales. Neuroticism positively correlated with burnout. Future research in this field should be focused on assessing which variable predict drinking motives and athletes burnout. Personality role in mediating drinking motives and burnout should be assessed and well.
The Relationships Among Athletes' Personality Traits, Burnout, and Drinking Motives
Keywords: Psiholoģija; sporta psiholoģija; sportistu personība; Lielais piecinieks; sportistu izdegšana; alkohola lietošanas motīvi