Rāznas ezera Zosnas gala līča paleolimnoloģiskā izpēte - Zeimule, Sandra (Latvijas Universitāte, 2013)
Zeimule, S. 2013. Rāznas ezera aizaugušā Zosnasgala līča paleolimnoloģiskā izpēte. Maģistra darbs. Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Rīga, 77 lpp. Maģistra darbā pētīti aizaugušā Zosnasgala līča nogulumu slāņi un rekonstruētas līča paleovides apstākļu izmaiņas nogulumu uzkrāšanās gaitā. Nogulumu paraugi datēti ar konvenciālo radioaktīvā oglekļa 14C metodi, veikta karsēšanas zuduma, sporu–putekšņu, augu makroatlieku analīze, kūdras botāniskā sastāva un sadalīšanās pakāpes noteikšana. Rezultāti norāda uz Zosnasgala līča pakāpenisku aizaugšanu sākot no 8000 kalendārajiem gadiem pirms mūsdienām, kā rezultātā pirms 5300 kal.g.p.m. paleoezers ir atdalījies, veidojoties Rāznas un Zosnas ezeriem. Maģistra darbs ietver 77 lappuses, ievadu, 4 nodaļas, secinājumus, literatūras sarakstu, 17 attēlus, 2 tabulas un 3 pielikumus. Atslēgas vārdi: ezera nogulumi, kūdra, augu makroatlieku analīze, putekšņi, botāniskais sastāvs.

Zeimule, S. 2013. Paleolimnological investigations of the sediments from the overgrown Zosnasgala Bay of the Rāzna Lake. Master Thesis. University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Sciences, Department of Environmental Sciences, 77 pp. In the frame of the Master Thesis two sediment sequences have been investigated in order to reconstruct changes of paleoenvironmental conditions during sediment accumulation in the overgrown Zosnasgala Bay. Sediment samples were dated by conventional radiocarbon 14C method, investigated by loss-on-ignition, pollen and plant macroremain analysis, peat botanical composition and decomposition rate. Paleolimnological investigations indicate gradual overgrowing of Zosnasgala Bay since 8000 cal yr. BP, that resulted in split of paleolake into two lakes – Rāznas and Zosnas around 5300 cal yr. BP. Master Thesis include 77 pages, introduction, 4 chapters, conclusion, reference list, 17 figures, 2 tables and 3 appendixes. Key words: lake sediments,
Paleolimnological investigations of the sediments from the overgrown Zosnasgala Bay of the Rāzna Lake
Keywords: Vides zinātne