Krimināllikumā ietvertā noziedzīgā nodarījuma krāpšanas interpretācija Latvijā un ārvalstīs - Aploka, Ieva (Latvijas Universitāte, 2021)
Latvijā nodarījumi, kuri atzīti par noziedzīgiem un par kuriem ir kriminālatbildība, ir iekļauti Krimināllikumā. Atbildība par krāpšanu ir iekļauta Krimināllikuma 177.pantā. Krāpšana ir tāds noziedzīgais nodarījums, kur pamatā ar viltu, persona tiek maldināta, un maldu ietekmē persona pieņem sev kļūdainu lēmumu, kas rezultējas ar zaudējumiem. Pie tam cietušā persona sadarbojas ar vainīgo, un pati labprātīgi atdod savu mantu. Šajā darba ir aprakstītas, kādas ir noziedzīgā nodarījuma objektīvas un subjektīvas pazīmes, pēc tam tās integrējot krāpšanā un izvēršot to saturu. Tāpat tiek aprakstīts, kādi ir pastiprinoši apstākļi krāpšanas sastāvam. Darbā ir aprakstītas citu valstu regulējums par krāpšanu, kur tas ir iekļauts un kā izpaužas, kā arī tiek salīdzināts ar Latvijas regulējumu. Vispārīgs un nedaudz detalizētāks regulējuma apraksts ir šādām valstīm: Igaunija, Lietuva, Somija, Zviedrija, Dānija, Nīderlande, Beļģija, Itālija.

The offenses that are criminal and for which criminal liability is involved, in Latvia, are included in the Criminal law. Liability for fraud is included in Section 177 of the Criminal Law. Fraud is a criminal offence, based of deception, the person gets decieved, and manipulated into making poor jugment, thet ends up in loss of property. In addition the victim cooperates with the culprit, and gives away his property willingly. In this work, the general features are described of the objects and subjects of the crime, according to which they are integrated into fraud and expanded to the content. As well as describing the aggravating factors of the aggravating factors of fraud. The work also describes the regulation of fraud in other countries, where it is included and how it can be explained, also comparing them with the Latvian regulations. A general and more detailed description of the regulation is for the following countries: Estonia, Lithuania, Finland, Sweden, Denmark, the Netherlands, Belgium and Italy.
Interpretation of fraud in the criminal law in Latvia and a foreign countries
Keywords: Juridiskā zinātne; krāpšana; viltus; ļaunprātīgā uzticēšanās izmantošana; maldība; ārvalstis