Dzimumneitrālu kopdzīves institūtu izveide Eiropas Savienības dalībvalstīs - Kalniņš, Jurģis (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir “Dzimumneitrālu kopdzīves institūtu izveide Eiropas Savienības dalībvalstīs”, un tajā tiek analizēti sabiedrības vērtību sistēmas ietekmējošie faktori, kuru rezultātā notikusi virzība uz dzimumneitrālu kopdzīves institūtu ieviešanu 22 Eiropas Savienības dalībvalstīs no 1989. gada. Pētījumā ietverta teorija par cilvēku vērtību sistēmām un to iekšējo izmaiņu veicinošajiem faktoriem, kā kultūras/sociālajiem, ekonomiskajiem un politiskajiem. Empīriskajā daļā ar kvalitatīvās diskursa analīzes un empīrisku datu palīdzību konstatēts, cik lielā mērā katrs no faktoriem ietekmējis virzību uz dzimumneitrālu kopdzīves institūtu ieviešanu katrā no dalībvalstīm, un kādu iespaidu šīs izmaiņas atstāja uz sabiedrību vērtību sistēmām. Darba mērķis ir noskaidrot, kuri sabiedrības vērtību sistēmas izmaiņu veicinošie faktori visvairāk ietekmējuši attieksmes pret seksuālajām minoritātēm Eiropas Savienības dalībvalstīs, kurās kopš 1989. gada ieviesti kāda veida reģistrētas kopdzīves institūti viendzimuma pāriem. Izvirzītā hipotēze “Pozitīvu ietekmi sabiedrību vērtību sistēmās pret dzimumneitrālu kopdzīves institūtu ieviešanu visvairāk veicinājuši (a) politiskie faktori Ziemeļvalstīs, (b) sociālie un kultūras – Rietumeiropā, ekonomiskie – (c) Centrālās un Austrumeiropas reģionā un (d) Vidusjūras reģionā” neapstiprinājās.

The title of the bachelor thesis is “Creation of gender neutral cohabitation institutions in European Union member- states”, and in the paper author analyzes factors influencing society's value systems, that led to the implementation of gender-neutral cohabitation laws since 1989 in 22 European Union member-states. The study covers theory of values that form in different societies and factors that encourage their internal change, such as cultural (social), economic and political. In the empirical part of the research, the author identifies to what extent each of the above-mentioned factors had influenced the implementation of gender-neutral cohabitation institutes in each country, and what impact these changes left on the values systems of the concerned societies. The aim of the work is to find out which factors – cultural / social, economic or political – have influenced the most the attitudes towards sexual minorities in the particular European Union member-states. The hypothesis “The most positive impact on the value systems of societies regarding the introduction of gender-neutral cohabitation institutes was mostly encouraged by (a) political factors in the Nordic countries; (b) social and cultural factors in Western Europe; economic factors in both: (c) Central and Eastern Europe, and (d) in the Mediterranean region” was not confirmed.
Creation of gender neutral cohabitation institutions in European Union member-states
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); vērtības; vērtību sistēmas izmaiņu ietekmējošie faktori; dzimumneitrāli kopdzīves institūti; viendzimuma kopdzīve; Eiropas Savienība