Nodokļu optimizācija, izvairīšanās no nodokļu nomaksas un tā ietekme uz budžeta ieņēmumiem Latvijā - Pīrāga-Berjoza, Elīna (Latvijas Universitāte, 2018)
Nodokļi nodrošina valsts funkciju izpildi un ir galvenais ienākumu avots, bet situācijā, kad nodokļu ieņēmumi samazinās dēļ nodokļu izvairīšanās, it īpaši ekonomiskās krīzes apstākļos, tas atstāj būtisku ietekmi uz valsts budžetu un tā ieņēmumiem. Tas liedz iespēju valstij pilnā apmērā nodrošināt pakalpojumus sabiedrībai un ieguldīt līdzekļus valsts attīstībā. Maģistra darba mērķis ir pamatojoties uz zinātnisko literatūru un statistikas datiem, novērtēt un izpētīt nodokļu optimizācijas un izvairīšanās no nodokļiem ietekmi uz Latvijas valsts budžetu, kā arī izstrādāt priekšlikumus lai samazinātu un novērstu izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Darba gaitā autore secina, ka lielākie zaudējumi no izvairīšanās no nodokļiem valsts budžetā rodas tieši no darbaspēku nodokļu nemaksāšanas, pievienotās vērtības nodokļa krāpniecības un no agresīvas nodokļu politikas pielietošanas, novirzot peļņu uz zemu nodokļu jurisdikcijām.

Taxes ensure the state functions and are the main source of income, but in a situation where tax revenues are reduced due to tax evasion, especially during the period of the economic crisis, it has a significant impact on the state budget and its revenues. Tax evasion prevents the state from providing full services to the public and it impacts the state development. The aim of the Master thesis is to evaluate and determine the impact of tax optimization and tax avoidance on the Latvian state budget based on specialized literature and statistical data, as well as to provide recommendations how to reduce and prevent tax evasion. During the research the author concludes that the greatest loss to the Latvian state budget arise from labor tax evasion, value added tax fraud and the use of aggressive tax planning and shifting profits to low tax jurisdictions.
Tax optimization, tax evasion and its impact on budget revenue in Latvia
Keywords: Ekonomika; izvairīšanās no nodokļiem; nodokļu ieņēmumi; valsts budžets; nodokļu apiešana; ofšori