Jaunas sievietes tēls krievu literatūrā 20.gs. 10. gados: A. Verbickas un J. Nagrodskas proza - Geraskina, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs ir veltīts jaunas sievietes tēla analīzei 20. gadsimta sākuma 10. gadsimta krievu literatūrā, balstoties uz A. Verbitskajas un E. Nagrodskajas prozas materiāliem. Pētījumam tika izvēlēti Verbitskajas romāni “Laimes atslēgas”(«Ключи счастья») un Nagrodskajas “Dionīsa dusmas”(«Гнев Диониса»). Darbā analizēti un salīdzināti romānu galvenie varoņi 20. gadsimta sākumā jauna tipa sievietes veidošanās kontekstā. Darbs sastāv no divām daļām. Pirmajā teorētiskajā daļā tiek runāts par jaunas sievietes tēla iezīmēm 20. gadsimta sākuma krievu literatūrā. Arī šajā nodaļā tiek apskatīta Verbitskaya un Nagrodskaya radošuma problēma kultūrvēsturiskajā kontekstā un apskatīta masu literatūras specifika kopumā. Otrajā, praktiskajā darba daļā, sniegta atlasīto darbu sieviešu tēlu analīze: viņu raksturojums, uzskati par dzīvi, darbu, mīlestību utt. Tālāk, pētījuma empīriskajā daļā, sniegts divu sieviešu tēlu salīdzinājums laikmeta sociāli kulturālajā kontekstā. Darbs varētu ieinteresēt filologus, literatūrzinātniekus, kas salīdzinošā aspektā iesaistīti sieviešu raksturu analīzē krievu literatūrā, un ikvienu, kuru interesē jaunas sievietes tēla problēma 20. gadsimta masu literatūrā. Atslēgas vārdi: jaunas sievietes tēls, vienlīdzība, masu kultūra, “Laimes atslēgas”(«Ключи счастья», “Dionīsa dusmas”(«Гнев Диониса»), XX. gs.

The master's thesis is devoted to the analysis of the image of a new woman in the Russian literature of 10th years of the beginning of the 20th century on the prose material of A.Verbitskaya and E.Nagrodskaya. For the study were chosen novels "Keys of happiness" («Ключи счастья») Verbitskaya and "Wrath (anger) of Dionysus" («Гнев Диониса») by Nagrodskaya. The work analyzes and compares the main characters of novels in the context of the formation of a new type of woman of the early 20th century. The work consists of two parts. The first, theoretical part, says about the features of the image of a new woman in Russian literature of the early 20th century. Also in this chapter the problem of creativity of Verbitskaya and Nagrodskaya in a cultural-historical context is considered and the specificity of mass literature as a whole is touched upon. The second, practical, part of the work presents an analysis of female images of the selected works: their characterology, views on life, work, love and so on. Further, in the empirical part of the study is given a comparison of two female characters in the socio-cultural context of the era. The work may interest philologists, literary critics, who are engaged in the analysis of female characters in Russian literature in the comparative aspect and all those interested in the problem of the image of a new woman in the mass literature of the 20th century. Keywords: the Image of a New Woman, Equality, Mass Culture, "Keys of happiness"(«Ключи счастья»), "Wrath of Dionysus"(«Гнев Диониса»), XX Century.
The Image of the New Woman in the Russian Literature of the First Decade of the 20th Century: The Prose by A. Verbitskaya and E. Nagrodskaya
Keywords: Filoloģija; jaunas sievietes tēls; vienlīdzība; masu kultūra; “Laimes atslēgas”; “Dionīsa dusmas”