Panorāmas attēlu segmentācija - Jēkabsons, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba ietvaros tika noskaidrots, kā var uzlabot panorāmas attēlu segmentāciju. Panorāmas attēliem ir īpašība, ka tie ir periodiski, tāpēc tika piedāvātas divas metodes, ar kuru palīdzību var uzlabot bināro precizitāti uz segmentācijas maskām. Viena no piedāvātajām metodēm ir apļveida slānis, kas sniedza ievērojami labākus rezultātus pie panorāmas attēla malām. Otra piedāvātā metode bija panorāmas attēla rotācija, kas ir datu augmentācijas metode. Šī metode sniedza uzlabojumus segmentācijas maskas precizitātē uz visu panorāmas attēlu, taču izmantojot abas metodes kopā tika iegūti vislabākie rezultāti. Darbā arī pieminētas divas metodes, ko izmantot nākotnes pētījumos.

In this paper, there were two methods proposed that improve the segmentation accuracy on panorama images. Panorama images are unique because they are periodic. The two proposed methods take advantage of the periodic nature of the image to improve binary accuracy. One of the proposed methods is a circular padding layer which significantly improves the binary accuracy near the image’s edge. The other method is a data augmentation method that rotates the panorama image on the horizontal axis. This method improves the binary accuracy on all of the image, but there are smaller improvements on the image’s edges. The best results can be achieved by using both methods at once.
Panoramic image segmentation
Keywords: Datorzinātne; neironu tīkls; panorāmas attēli; konvolūcija; datu augmentācija; apļveida slānis