Latvijas uzņēmumu dalības finansēšana - Ivanova, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2008)
Diplomdarba mērķis ir, analizējot uzņēmumu dalības finansēšanas būtību un Latvijas uzņēmumu pamatkapitāla attīstības tendences, izstrādāt priekšlikumus veiksmīgai dalības finansējuma piesaistei Latvijas uzņēmumos. Pietiekams naudas līdzekļu daudzums ir viens no uzņēmuma normālas darbības priekšnosacījumiem. Kad sākotnējie līdzekļi ir iztērēti, uzņēmējiem, lai veicinātu savu uzņēmumu attīstību, kļūst vajadzīgs ārējais finansējums. Bankas nelabprāt piešķir finansējumu, kamēr nav saņemta garantija, ka uzņēmums spēs atgūt ieguldījumu gan veiksmes, gan neveiksmes gadījumā. Tādēļ ļoti nozīmīgi uzņēmumam finanšu piesaistē varētu but pieredzējuši ieguldītāji. Kā vienu no šādiem finansējuma veidiem varētu minēt riska kapitālu. Riska kapitāla investori ir gan turīgas personas, kuras dēvē par “Biznesa eņģeļiem”, gan investīciju fondi, kurus pārvalda profesionāli investīciju menedžeri. Riska kapitāls ir ilgtermiņa ieguldījums uzņēmumu pašu kapitālā, kad riska kapitāla kompānija iegulda uzņēmumā naudu, bet pretī saņem uzņēmuma daļas vai akcijas, tas ir, kļūst par līdzvērtīgu uzņēmuma līdzīpašnieku. Kā alternatīva varētu būt sabiedrības akciju emitēšana un publiska piedāvāšana ieguldītājiem, kas uzņēmumiem palīdz piesaistīt nepieciešamos līdzekļus, kurus arī nebūs jāatdod.

The purpose of the diploma work is to offer the ways of a successful attraction of finances to Latvian companies, having analyzed the essence of equity financing and development trends of the fixed capital of Latvian companies. Having enough money is one of the main conditions for the normal operation of businesses. When the main funds spent, entrepreneurs need external financing for the development of their enterprises. Banks are reluctant to provide funding until it received assurance that the company will be able to return the attachment, as in the case of luck, and setbacks. Therefore, it is very important for an enterprise that in attracting funding would be brought experienced investors. As one of the types of such financing may be mentioned venture capital. Venture capital investors are very wealthy people, called "business angels", and investment funds, managed by professional managers for investment. Venture capital is a long-term investment in own capital of a company, where the venture capital company is investing money in the enterprise, and in return receives company’s shares, so it becomes an equal shareholder of the company. As an alternative could be a public issue of shares and public offering depositors that help businesses attract the necessary funds, which do not need to be given back.
Attraction of finances to Latvian companies
Keywords: Vadībzinātne