Karbonātu ieslēgumi devona Katlešu svītas nogulumos Kupravas apkārtnē - Petrikas, Armands (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba mērķis ir raksturot devona Katlešu svītas karbonātisko veidojumu sastāvu, uzbūvi un veidošanās apstākļus Kupravas apkārtnē. Šī mērķa sasniegšanai tika veikti šādi uzdevumi: iepazīta ģeoloģiskā literatūra par karbonātu garozu uzbūvi, sastāvu un veidošanās apstākļiem pasaulē; aprakstīta karbonātisko veidojumu izplatība Latvijā; Kupravas karjera atsegumu ar karbonātiskajiem ieslēgumiem zīmēšana; plānslīpējumu izgatavošana, aprakstīšana un mikrofotogrāfiju sagatavošana. Pētījumu rezultātā tika secināts, ka šajā apkārtnē izplatītajos karbonātiskajos veidojumos dominē dolomīts, un pēc vairākām pazīmem – neregulārs slāņojums, kristālu izvietojums, dolomītu šūnveida tekstūra, subvertikālas, iegarenas kavernas u.c., var spriest par to veidošanos subaerālos apstākļos. Domājams, ka šīs karbonātiskās garozas ir dolokrēti, kas sākotnēji varēja veidoties kā izžūstošu ezeru nogulumi un vēlāk subaerālo apstākļu ietekmē tika pārveidoti. Atslēgvārdi: dolokrēti; devons; Katlešu svīta; Kupravas atradne; māli; subaerālie apstākļi

The aim of this Bachelor’s thesis is to describe composition, structure and formation of large carbonate inclusions in deposits of the Devonian Katleši Formation in vicinity of Kuprava. To accomplish this aim, following tasks were performed: studied geological literature on structure, composition and origin of carbonate crusts in the world; described distribution of carbonate inclusions in Latvia; documented outcrops at the Kuprava quarry, where carbonate inclusions are present; the making, describing and taking microphotos of thin-sections. In result of studies it is concluded that dolomite is the dominant mineral in the carbonate inclusions, and several features – irregular layers, placement of crystals, cellular structure of dolomite, subvertical, elongated voids etc. indicate that these crusts have formed in subaerial environment. Likely these carbonate crusts are dolocretes, that at first formed in evaporating lakes and after that under subaerial conditions have transformed to dolocrete. Keywords: dolocrete; Devonian; Katleši formation; Kuprava deposit; clay; subaerial environment
Carbonate inclusions in deposits of the Devonian Katleši Formation in vicinity of Kuprava
Keywords: Ģeoloģija