Latviešu valodas gramatika runājošiem ķīniešu valodā - Lyubanskiy, Artur (Latvijas Universitāte, 2018)
Kopsavilkums Pēdējos gados Austrumāzijas valstis, it īpaši Ķīna, pauž lielu interesi par Latvijas republiku un uzskata to par labvēlīgu valsti tūrismam un investīcijām, kā arī arvien vairāk cilvēku atbrauc uz pastāvīgu dzīvošanu Latvijā. Veicot aptauju starp ĶTR pilsoņiem kuri dzīvo LR pastāvīgi, secināju, ka vairākumam pastāv liela nepieciešamība pēc kvalitatīvas latviešu valodas mācību literatūras ķīniešu valodā. Ka problēmas risinajums, šis bakalaura darba mērķis ir sastādīt un izstrādāt universālu latviešu valodas gramatikas mācību līdzekļi ķīniešu valodā. Pamata metodoloģija tika ņemta no jau esošajiem atzītiem mācību līdzekļiem, kuri tika sastādīti priekš angļu un krievu valodā runājošiem. Ņemot verā latviešu un ķīniešu valodu būtiskās atšķirības gan morfoloģijā, gan sintaksē, mācibu grāmatas uzrakstīšanai ir nepieciešamas specifiskās pieejas un metodes. Tāpēc, jau tradicionālā metodoloģija tika pārveidota un pielāgota ķīniešu valodas videi. Darbs sastāv no trīm daļām: pirmā daļa dot lasītājiem teoretiskās zināšanas par latviešu valodu, iepazistina ar to fonetisko sistēmu; otrā daļa, kas ir veltīta morfoloģijai, dot aprakstu vardšķiru formām un funkcijām, paskaidro locījumu svarīgumu un nepieciešamību, paskaidro kas ir vīriešu un sievišu dzimte, kas ir vienskaitlis un daudzskaitlis, kas ir darbības vārdu laiki.; trešā daļa ir veltīta latviešu valodas sintaksei, dot ieskatu latviešu valodas vienkarša teikuma uzbūvē, kā arī paskaidro lietvārda, darbības vārda, īpašibas vārda un citu vārdšķiru lomu un funkciju teikumā. Darba apjoms ir 44 lapas (ķīniešu valodā).

In recent years, the East Asian countries, especially China, have a huge interest in the Republic of Latvia and consider it as a favorable country for tourism and investment, as well as more and more people come to take up Latvian residence . After conducting a survey among Chinese citizens, permanently residing in the Republic of Latvia, I came to the conclusion that the majority of them have a great need for high-quality Latvian language teaching textbooks in Chinese language. As a solution of the problem, the main target of this bachelor's thesis is to design a universal Latvian language grammar teaching textbook in Chinese language. The basic methodology was taken from existing and widely-recognized teaching textbooks, which were written and developed for the English and Russian speakers. Taking into account the Latvian and Chinese language morphological and syntax differences, it is required to develop specific approaches and methods. Therefore, traditional Latvian teaching methodology was modified and adapted to the Chinese language environment. The work consists of three parts: the first part gives the readers theoretical knowledge of the Latvian language and introduces to its phonetic system; the second part describes Latvian mophology and explains word forms and part of the speech; explain the importance and necessity of the declination, decribes gender, singular and plural forms as well as verb tenses in Latvian Language; the third part of this thesis is dedicated to the Latvian language syntax, gives an insight into the construction of the simple sentence, explains the function of the verbs, nouns, adjectives and other parts of the speech in the sentence. The number of pages of the thesis is 44 pages (in Chinese).
Latvian Language Grammar for Chinese Speakers
Keywords: Āzijas studijas; ķīniešu; valoda; gramatika; latviešu; morfoloģija