Virsāju dedzināšanas ietekme uz skrejvaboļu populāciju Ādažu militārajā poligonā - Auzāne, Elisa (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba mērķis ir noskaidrot virsāju dedzināšanas ietekmi uz skrejvaboļu (Carabeidae) populāciju, balsoties uz literatūras un parauglaukumos iegūto datu bāzes analīzi. Pētījumi tika veikti 2013.gada vasarā Ādažu militārajā poligonā. Parauglaukumi tika iekārtoti laikā no 2011. - 2013.gadam dedzinātos virsājos. Entomoloģiskais materiāls tika iegūts ar augsnes lamatām. Pētījumos tika veikts vizuālais veģetācijas novērtējums, tika noteiktas skrejvaboļu sugas, novērtētas izmaiņas to sugu sastāvā un dominances struktūrā, kā arī vaboļu blīvumā. Tika salīdzināta skrejvaboļu fauna dažādos gados dedzinātās platībās ar kontroli. Darbā ir konstatētas būtiskas atšķirības uguns ietekmē uz dažādu sugu skrejvabolēm. Lai arī uguns pirmajā gadā samazina kopējo vaboļu skaitu, un ir jāpaiet vairākiem gadiem līdz to populācijas atkal atjaunojas, tomēr ir atsevišķas sugas, kuru skaits pēc uguns iedarbības var krasi palielināties. Darba apjoms: 54 lpp, 11 attēli, 5 tabulas, 54 literatūras avoti

The main goal of bachelor thesis is to find out the change of population of Carabeidae after burning heathlands in military polygon of Ādaži in 2013. The conclusions are based on literature and information obtained after experiment. The experimental plots in Ādaži in burned heathlands were made from 2011. – 2013. Entomological material was obtained with soil traps. The visual vegetation assessment was made by determining the species of Carabeidae, evaluating the changes in dominance structure of those species and the density of beetles. The three year comparison in Carabeidae fauna was made after burning heathlands. Major differences were found. Although, the fire destroyed big percentage of the total number of beetles and many years have to pass in order for the population to regenerate, however there were individual species with increased number of beetles. Diploma work includes 54 pages, 11 pictures, 5 tables, 54 sources of literature.
Heathland burning effect on Carbidae population in military polygon of Ādaži
Keywords: Vides zinātne