Algoritmi krustvārdu mīklu veidošanai - Ņikiforovs, Arvis (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba mērķis ir izpētīt, kādi algoritmi spēj izveidot krustvārdu mīklas, un salīdzināt iegūtos rezultātus pēc dažādiem kritērijiem. Krustvārdu mīklu izveidei tiek padoti vārdi ar definīcijām un tiek veidots jauns režģis no padotajiem vārdiem. Tiks salīdzināti dažādi algoritmi pēc kritērijiem, kā piemēram, cik kompakta ir izveidotā krustvārdu mīkla, cik daudz krustpunktu ir izveidoti starp vārdiem, kāda ir malu proporcija u.tml. Darbā iegūtie algoritmi, kas tiks programmēti programmēšanas valodā Python, varētu veidot krustvārdu mīklas, lai cilvēkiem tas nebūtu jādara pašiem manuāli, kā arī tas ietaupītu cilvēku laiku.

The purpose of the work is to study and develop algorithm that can generate crosswords and compare results according to defined criteria. Crosswords are generated by the list of given words or words from the word base. Algorithm takes the word list and generate a crossword grid. Different algorithms will be compared according to criteria, such as how compact the crossword is, how many intersections are between words, what is the aspect ratio of the crossword, and so on. The developed algorithms, which will be programmed in the Python programming language, could automatically generate crosswords so that people would not have to do it by themselves manually, as well it would save time.
Algorithms for creating crossword puzzles
Keywords: Datorzinātne; krustvārdu mīkla; Python; Backtracking; vārdnīca; režģis