Maksātnespējas administratora atbildības tiesiskie un ētiskie aspekti - Bērziņa, Luīze (Latvijas Universitāte, 2025)
No 2008. gada 1. janvāra maksātnespējas procesa institūtu Latvijā regulēja Maksātnespējas likums, kas zaudējis spēku 2010. gada 1. novembrī ar Maksātnespējas likumu, kas piemērojams šobrīd. Kopš spēkā esošā Maksātnespējas likuma pieņemšanas, tas būtiski grozīts vairākas reizes, pamatojoties uz konstatētām nepilnībām regulējumā, tādējādi joprojām uzlabojot un pilnveidojot maksātnespējas regulējumu un institūtu Latvijā. Šī tēma ir aktuāla, tā kā maksātnespējas tiesību joma Latvijā ir salīdzinoši jauna, kaut gan svarīga sabiedrībā, līdz ar to tā pievērš gan tiesību jomas speciālistu un juristu, gan sabiedrības uzmanību. Darba mērķis ir vispusīgi izpētīt maksātnespējas procesa administratora lomu un atbildību maksātnespējas procesā, identificējot tiesiskos pārkāpumus un profesionālās ētikas problēmas un izstrādājot priekšlikumus šo problēmu risināšanai, ar mērķi veicināt efektīvāku, caurspīdīgāku un ētiskāku maksātnespējas procesu norisi. Lai sasniegtu darba mērķi, darba gaitā tika: 1.izpētīts maksātnespējas procesa administratora lomas un pienākumu tiesiskais regulējums, identificējot normatīvo aktu prasības un standartus; 2.identificētas profesionālās ētikas prasības, kas attiecas uz maksātnespējas administratora darbu; 3.apzinātas biežāk sastopamās ētiskās un praktiskās problēmas maksātnespējas administratoru darbā; 4.analizēta tiesu prakse un disciplinārlietu gadījumi, kas ilustrē administratoru atbildību un ētikas pārkāpumus maksātnespējas procesā; 5.izstrādāti priekšlikumi problēmu risināšanai, lai uzlabotu administratoru profesionālo rīcību, komunikāciju un nodrošinātu augstāku maksātnespējas procesa caurspīdīgumu un uzticamību. Atslēgvārdi: maksātnespēja, maksātnespējas procesa administrators, administratora loma, administratora pienākumi, administratora ētika.

Since January 1, 2008, the insolvency process framework in Latvia was regulated by the Insolvency Law, which was repealed on November 1, 2010, and replaced by the currently applicable Insolvency Law. Since the adoption of the current Insolvency Law, it has been substantially amended several times based on identified deficiencies in the regulation, thus continuously improving and refining the insolvency framework and institution in Latvia. This topic remains relevant, as the field of insolvency law in Latvia is relatively new, yet important in society, thereby attracting the attention of both legal professionals and the public. The aim of the thesis is to comprehensively study the role and responsibility of the insolvency administrator in the insolvency process, to identify legal violations and issues related to professional ethics, and to develop proposals for solving these issues in order to promote a more efficient, transparent, and ethical conduct of insolvency proceedings. In order to achieve the aim of the thesis, the following tasks were carried out: 1.The legal framework regulating the role and duties of the insolvency administrator was examined, identifying the requirements and standards established by legal acts; 2.The professional ethical requirements applicable to the work of the insolvency administrator were identified; 3.The most common ethical and practical issues encountered by insolvency administrators were determined; 4.Case law and disciplinary cases illustrating the responsibility and ethical breaches of administrators during insolvency proceedings were analyzed; 5.Proposals were developed for addressing the identified problems to improve the professional conduct and communication of administrators and to ensure greater transparency and reliability of insolvency proceedings. Keywords: insolvency, insolvency administrator, administrator’s role, administrator’s duties, administrator’s ethics.
Legal and Ethical Aspects of the Liability of Insolvency Administrators
Keywords: Juridiskā zinātne; maksātnespēja; maksātnespējas procesa administrators; administratora loma; administratora pienākumi; administratora ētika