Latvijas sadarbība militārajā jomā ar Kanādu un ASV kopš Ukrainas konflikta 2014. gadā - Ozoliņš, Ričards Aksels (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā “Latvijas sadarbība militārajā jomā ar Kanādu un ASV kopš Ukrainas konflikta 2014.gadā” tiek aplūkota kā militārā sadarbība ir veidojusies un kādus militārās sadarbības mehānismus valstis savstarpēji attīsta. Darba mērķis ir analizēt un pētīt trīs mainīgos: 1) aliansi, 2) ieroču nodošanu, 3) kopīgas militārās mācības. Tika veikta analīze, balstoties uz publiski pieejamo informāciju, lai identificētu sadarbības mehānismus. Darbā tika analizēts tas, kāpēc kopš 2014.gada tiek izmantoti vieni militārās sadarbības mehānismi vairāk un citi mazāk, kā arī kāpēc viena valsts izvēlas realizēt vienus instrumentus, savukārt, cita valsts – citus. Darbā izvirzīta hipotēze: - ASV un Kanāda militārajā sadarbībā ar Latviju izmanto vienus mehānismus un ASV kā militāri spēcīgākā NATO dalībvalsts īsteno apjomīgākus militārās sadarbības projektus. Minētā hipotēze pētījuma gaitā apstiprinājās. Atslēgas vārdi: militārā sadarbība, kopīgas militārās mācības, Latvija, ASV, Kanāda.

The main focus of this “Latvia’s military cooperation with Canada and USA since conflict in Ukraine in 2014” thesis paper is to research how military cooperation has been formed and what military cooperation mechanisms countries are developing. The aim of the work is to analyse following three variables: 1) alliance, 2) arms transfers, 3) joint military exercises. An analysis was carried out on the basis of publicly available information to identify military cooperation mechanisms and why one country chooses to implement one instrument not another. The following hypotheses was developed: The United States and Canada use the same mechanisms in military cooperation with Latvia, and the United States, as the most militarily powerful NATO member, is pursuing larger military cooperation projects. The hypothesis is proven to be correct. Key words: military cooperation, joint military exercises, Latvia, USA, Canada.
Latvia's military cooperation with US and Canada since conflict in Ukraine in 2014
Keywords: Politikas zinātne; militārā sadarbība; kopīgas militārās mācības; Latvija; ASV; Kanāda