Viduslaiku kultūras mantojums kā tūrisma resurss Gaujas nacionālā parka teritorijā - Ošiņš, Edgars (Latvijas Universitāte, 2011)
Viduslaiku kultūras mantojums Gaujas nacionālā parka teritorijā ir plaši reprezentēts, bet šo vēsturisko objektu saglabāšana, pielietojums un attīstība ne visiem objektiem ir vienlīdz augstvērtīga. Bakalaura darba mērķis ir apzināt nozīmīgāko Gaujas nacionālā parka viduslaiku kultūras mantojuma objektu iesaistītības pakāpi un nozīmi kultūras tūrisma piedāvājumā un izvērtēt to nākotnes attīstības iespējas. Tika apsekotas visas sešas pilis, kuras atrodas parka teritorijā, novērtēts to stāvoklis un tūrisma iespējas. Darbā tika analizēti aptauju rezultāti par pilīm, festivāliem, pasākumiem, kas ļauj novērtēt sabiedrības informētību par viduslaiku kultūras mantojuma tūrisma potenciālu. Pamatojoties uz pētnieciskā darba rezultātiem, nobeigumā autors izklāsta priekšlikumus viduslaiku kultūras mantojuma objektu pielietojumam tūrisma veicināšanā un jaunu tūrisma produktu izveidē. Atslēgas vārdi: viduslaiki, GNP, pilis, foto retrospekcija, festivāli, tūrisms.

The present paper deals with the cultural heritage of the medieval period in the territory of Gauja National Park. Despite the fact that objects of cultural interest dating from the medieval period are widely represented in the territory of the park their potential for tourism is not fully developed. The aim of the present paper is to evaluate the role and potential of medieval castles in developing opportunities for tourism. Visits were paid to the six medieval castles that are situated in the territory of Gauja National Park in order to assess their state of preservation and to evaluate the potential for their development in the context of tourism. The present paper contains inquiries of respondents concerning the aforementioned castles, as well as festivals and activities with medieval topics and opportunities for development of culture tourism. It allows to interpret the extent of information provided to society concerning the cultural heritage from the medieval period and it’s potential for growth and development. Building on field studies and research the paper offers perspectives on enhancing the use of objects of cultural heritage within Gauja National Park to foster tourism and to develop new products for tourism. Keywords: medieval period, GNP, castles, festivals, tourism
Medieval cultural heritage as a tourism resource in Gauja National Park territory
Keywords: Ģeogrāfija