Latvijas Nacionālās bibliotēkas digitālās kolekcijas "Periodika" lietojamības novērtējums - Bērziņa, Elza (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma „Latvijas Nacionālās bibliotēkas digitālās kolekcijas "Periodika" lietojamības novērtējums” mērķis ir iegūt lietotāju novērtējumu par kolekcijas jaunāko versiju un noteikt kolekcijas lietojamības līmeni. Līdz šim nav pārbaudīts, kā lietotāji vērtē kolekcijas jaunās versijas lietojamību, līdz ar to nav īsti zināms, cik veiksmīga ir jaunā versija un ko tajā vajadzētu uzlabot. Pētījums balstīts uz pragmatisma teoriju un DELOS seminārā Budapeštā izstrādātais „Mijiedarbības trīs komponentu modeli” (The Interaction Triptych Model). Kā datu vākšanas metode izvēlēta verbālais protokols. Pētījuma gaitā apstiprinās izvirzītā hipotēze, ka kolekcijas lietojamības līmenis ir apmierinošs. Atslēgvārdi: digitālā kolekcija; lietojamība; verbālais protokols; lietotāju novērtējums; informācijas sistēma.

The purpose of the study "Usability assessment of the National Library's of Latvia digital collection "Periodicals"" is to gather user evaluation of the latest version of the collection and assess the level of collections usability. So far, user evaluation of the collections new version has not been done, and, till now, it has not been known how successful is the new version and what should be improved. The research is based on the theory of pragmatism and The Interaction Triptych Model developed in DELOS Workshop in Budapest. The data collection method chosen for this study is verbal protocol. The study confirmed that the collections usability level is satisfactory. Keywords: digital collection; usability; verbal protocol; user evaluation; information system
Usability assessment of the National Library's of Latvia digital collection "Periodicals"
Keywords: Bibliotēkzinātne