Kartēziskā duālisma problēma Dekarta “ego” izpratnē - Dancis, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2018)
Dekarta “Meditācijās par pirmo filozofiju”, ievērojot noteiktu metodi (sekošana uztveres kārtībai nevis patiesības kārtībai), ne tikai tiek pierādīta prāta un ķermeņa izšķirība (duālisms) un atzīta to vienība, bet arī tiek meklēta atbilde uz jautājumu: “Kas es (ego) esmu?” Pētījuma mērķis ir noskaidrot to, kāda ir Dekarta “ego” izpratne “Meditācijās” un kā par to domāt Dekarta duālisma ietvarā. Mērķis tiek sasniegts, raksturojot Dekarta duālismu, tā problēmas, “Meditāciju” metodi un svarīgākos jēdzienus “ego” izpratnē. Darba noslēgumā tiek formulēta kartēziskā duālisma problēma Dekarta “ego” izpratnē.

In Descartes’ “Meditations on First Philosophy” by following a certain method (an order corresponding to perception not the actual truth of the matter) not only the distinction between mind and body (dualism) is achieved and their union recognized, but also it is seeked for an answer to the question: “What am I (ego)?” The aim of this study is to find out what is Descartes’ understanding of “ego” in “Meditations” and how to think about it in the framework of Descartes’ dualism. It is achieved by characterizing Descartes’ dualism, its problems, method of the “Meditations” and the concepts of importance in the understanding of “ego”. The study is concluded by defining the problem of Cartesian dualism in Descartes’ understanding of “ego”.
The Problem of Cartesian Dualism in Descartes' Understanding of “Ego”
Keywords: Filozofija; Dekarts; duālisms; ego; prāts; cilvēks