Pacientu līdzestība hronisku vairogdziedzera slimību gadījumā - Černomordija, Anna (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma – „Pacientu līdzestība hronisku vairogdziedzera slimību gadījumā.” Tēmas aktualitāti nosaka hronisku vairogdziedzera slimību skaita pieaugums pēdējos gados un augsta slimību izplatība visā pasaulē. Darba mērķis ir noskaidrot pacientu līdzestību hronisku vairogdziedzera slimību gadījumos. Pētniecības uzdevumi ir apkopot un analizēt zinātnisko literatūru par hroniskām vairogdziedzera saslimšanām un pacientu līdzestību ārstēšanas procesā, analizēt Nolas Penderes veselības veicināšanas māsu teoriju saistībā ar darba tēmu. Izstrādāt intervijas jautājumus, veikt pilotpētījumu un pētījumu, analizēt pētījuma rezultātus, izstrādāt secinājumus un priekšlikumus. Izvirzīts pētniecības jautājums: kāda ir pacientu līdzestība hronisku vairogdziedzera slimību gadījumā? Pētniecības instruments: strukturēta intervija. Pētniecības metode – kvalitatīva. Pētījuma rezultātā tika noskaidrots, ka pacientu līdzestība hronisku vairogdziedzera slimību gadījumā ir dažāda un ir atkarīga no līdzestību ietekmējošiem faktoriem. Bet hormonālu preparātu lietošanas ziņā, tā nav pietiekoša.

The topic of the bachelor’s thesis is “Patient collaboration in the treatment of chronic thyroid diseases”. The aforementioned subject is topical due to the increase of chronic thyroid diseases over the course of the past years and high incidence of these diseases all over the world. The aim of the paper is to determine patient collaboration in cases of chronic thyroid diseases. The research tasks are to gather and analyse scientific literature on chronic thyroid ailments and patient collaboration in the treatment process; to analyse the health promotion theory for nursing developed by Nola Pender in relation to the paper’s subject; to design interview questions; to carry out a pilot study and research; to analyse results gained from the research; and to draw conclusions and give recommendations. The following research question was established: to what extent patients collaboration in the treatment of chronic thyroid diseases? Research tool: structured interview. Research method: qualitative. Over the course of the research it was determined that patient collaboration in the treatment of chronic thyroid diseases varies and depends on several factors affecting such collaboration. However, when it comes to hormonal preparations, it is not sufficient enough.
Patient Collaboration in the Treatment of Chronic Thyroid Diseases
Keywords: Medicīna; līdzestība; hroniskās vairogdziedzera slimības; veselības veicināšana; slimības kontrole